Gazdaság hvg.hu 2020. január. 22. 15:05

Minimum 60 ezres emelést kérnek a győri Audinál

Az Audi-szakszervezet előállt a béremelésre vonatkozó javaslatával.

Kombinált béremelést szeretne a győri Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) – közölte a testület a Portfolio.hu-val.

Azt írták, alapvetően százalékos mértékű, de az alacsonyabb bérrel rendelkező munkatársaik számára kedvezőbb garantált fix összegű alapbéremelést jelentene ez. Egészen pontosan azt, hogy 2020. április 1-jétől legyen 12 százalékos, de minimum 60 ezer forintos alapbéremelés, egy évvel később pedig 11 százalékos, de minimum 65 ezer forintos.

A javaslatban az is benne van, hogy az alapbéremelések mértékével emelkedjenek az alsó és a felső sávhatárok is.

A szakszervezet fokozatosan emelkedő Lojalitás bónuszt is szeretne: az Audi Hungarianál munkaviszonyban eltöltött 5. évtől havonta 6 ezer forintról induljon a juttatás, majd ezt követően minden évben 3 ezer forintos lépcsőkkel emelkedjen az összeg. Ezen túl szerintük a korábbi alapbéresítést folytatni kell, ezért az AHFSZ javaslata, hogy a mozgóbérből további 4 százalék kerüljön alapbéresítésre.

Elképzeléseik között szerepel az is, hogy az elkövetkező két évben, vagyis 2020-ban és 2021-ben 200-200 ezer forintot kapjanak a dolgozók egyszeri kifizetésként. A választható béren kívüli juttatások mértékét pedig 2021-ben 460 ezer, 2022-ben pedig 510 ezer forintban képzelik el.

Szeretnének foglalkoztatási garanciát is, szerintük a munkatársak hosszú távú foglalkoztatásának biztonsága elengedhetetlen. Az autóipart, illetve a Volkswagen-konszernt és ezen belül az Audi Hungariát érintő változások miatt, még a munkáltatónak is fontos küldetése kell hogy legyen a vállalat jövőképességének megőrzése, amit csak motivált, megbecsült és a munkahelyeiket biztonságban tudó munkavállalókkal lehetséges elérni – írja a szakszervezet.

A bértárgyalások első fordulóját január 30-án tartják.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.