Gazdaság HVG 2019. július. 24. 11:06

Intézkedéscsomag a kormánytól – megint az Orbán család és a NER járhat jól

A miniszterelnök apjának üzletága, a bányászat és az oligarchák építőipari cégei a fő nyertesei a kormány vaskos intézkedéscsomagjának, amely amúgy valós problémákra keres válaszokat.

A kormány július elején az építésgazdaság fejlesztésének stratégiájába csomagolta azokat a határozatokat, amelyek rövid időn belül megkönnyíthetik a kő- és kavicsbányászok életét: várhatóan kevesebbet kell bajlódniuk a bányatelkek kialakításával és a kitermelés bővítésével, valamint a civilek akadékoskodásával. A jogszabály egyben felkéri Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy keresse meg a Közép-magyarországi régióban és közvetlen közelében azokat a helyszíneket, ahol megoldható az intenzívebb bányászat.

A kő- és kavicsbányászati vállalkozások arra panaszkodnak, hogy eddig tucatnyi hivatalnál kellett kilincselniük bányanyitási engedélyért, miközben az önkormányzatok is távol akarják őket tartani a lakott területektől. Ráadásul a bányanyitás lehetőségeinek feltárásakor figyelembe kell venni a környezetvédelmi, földvédelmi és világörökségi szempontokat is, ám hamarosan felülvizsgálhatják ezeket a jogszabályokat annak érdekében, hogy „az építőipari kivitelezéshez szükséges mennyiségű nyersanyag folyamatosan rendelkezésre álljon”.

A kő-, kavics- és homokhiány nem kétséges, az építőipari termelés megugrásával ugyanis képtelen lépést tartani az alapanyag-ellátás. „Télen voltak olyan hetek, amikor teljesen le kellett állni” – mondta egy építési vállalat vezetője a HVG-nek.

A mostani változtatás lényegében azt jelenti, hogy kormányzati hátszelet kap a kavics- és kőbányászat, ráadásul éppen ott, ahol Orbán Győző érdekeltségei is működnek. Eközben az építésgazdaság fejlesztése és az arra szánt 31 milliárd forint állami támogatás megint a Mészáros családnak és jól ismert üzleti körének kedvez.

További részletek az e heti HVG-ben.

HVG
zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.