Gazdaság hvg.hu 2019. június. 18. 18:25

Az összeomlóban lévő baleseti ellátás miatt rendkívüli közgyűlésre hívják a traumatológusokat

Budapesten csak addig tartható a helyzet, amíg nem történik egy nagy baleset, sok sérülttel, és a vidéki ellátás is hamarosan kritikussá válhat – írták a Magyar Traumatológus Társaság közgyűlését összehívó levélben.

Összehívták péntekre a Magyar Traumatológus Társaság rendkívüli közgyűlését, mert összeomlóban van a baleseti sebészeti ellátás – írja a 444.

A portál idézi a meghívó levelet. Ebben az áll, hogy „a budapesti traumatológiai ellátás a személyi és tárgyi feltételek kritikus helyzete miatt már most is összeomlással fenyeget, a vidéki ellátás pedig változatlan feltételek esetén hamarosan kritikussá válhat”. A bajok „alapvető oka a sürgősségi traumatológiai ellátásban dolgozó orvos és szakdolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének és elismerésének hiánya, a megfelelő anyagi, élet- és munkakörülmények biztosításának elégtelensége, valamint a traumatológiai beavatkozások tarthatatlan alulfinanszírozása, amely nem teszi lehetővé a biztonságos, folyamatos és egyenlő esélyű sérültellátást”.

A cikk szerint „a megfelelő mennyiségű és minőségű szakorvost a négy baleseti centrumból ma mindössze kettő, jobb esetben három tudja egy adott időpontban teljesíteni”. Ott viszont nem tudnak egyszerre kettőnél több súlyos, életveszélyes sérülést ellátni, tehát egyszerre legfeljebb hat ember lehet Budapesten életveszélyben. Nem is ez a legnagyobb baj, hiszen általában nincs ennyi súlyos sérült egyszerre, hanem az, hogy ilyenkor a szakorvosok nem tudnak foglalkozni a kisebb sérülésekkel. De akkor is komoly gond lenne, ha egy nagy baleset történne – példaként a Hableány elsüllyedését hozták fel, ahol ha többen túlélték volna a katasztrófát, elképzelni is nehéz, hol helyezték volna el őket.

Frissítés: Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ reagált a cikkre, a szervezet közleménye szerint súlyosan megtévesztőek a cikk állításai. „A fővárosban naponta 1-5 többszörösen sérült személy ellátása történik, így ellátási nehézségről ebben az esetben sem lehet beszélni”- írták. Igaz, a 444-en megjelent írás pontosan ugyanezt állította. „Az Országos Mentőszolgálat beutalási rendje már az új rendszerhez igazodva került kialakításra, így hosszabb várakozással sem kell a betegeknek számolniuk . (…) Az egészségügyi intézmények eszközellátottsága megfelel az ellátás biztonsága érdekében előírt feltételeknek, a sérültek ellátása zavartalan” – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról