Gazdaság hvg.hu 2019. május. 16. 09:10

Mészáros Lőrinc lett az ország legnagyobb földesura

A felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó vállalkozások 38 ezer hektáron gazdálkodnak, Mészáros ezzel a korábbi csúcstartó Csányi Sándoron is felülkerekedett.

Lezárult a Talentis Agro Zrt.-hez tartozó agrár- és élelmiszer-ipari cégek integrációja, a csoport csaknem 38 ezer hektáron gazdálkodik – erről Csák Gyula vezérigazgató számolt be korábban, de a hír nem épp emiatt érdekes. Mint ugyanis a G7 felhívja rá a figyelmet, a csoport tulajdonosa Mészáros Lőrinc,

aki ezzel Magyarország legnagyobb földesura lett, az ő érdekeltsége gazdálkodik ugyanis a legnagyobb területen.

A címet sokáig Csányi Sándor OTP-vezér birtokolta (a magánérdekeltségébe tartozó vállalkozások 35 ezer hektáron gazdálkodtak), de a lap szerint csak számítás kérdése, ki állt ehhez legközelebb. "Ha Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségeit egybeszámolták, akkor ők, ha nem, akkor egy időben Leisztinger Tamás, akinek azonban mára nagyon megcsappantak a területei." (Leisztinger Tamás egyik cége lett nemrég a Népszava új tulajdonosaa szerk.) Mészáros amúgy más téren is megelőzte korábban Csányit: az egykori gázszerelő került a Forbes 50 leggazdagabb magyart bemutató listájának első helyére, igaz, egy idei rangsor szerint Csányi visszaelőzött.

A G7 arról is ír, hogy földbirtoklásról azért sem lehet beszélni, "mert a törvények szerint idehaza egy magánszemély legfeljebb 300 hektár termőföldet birtokolhat, cégek (jogi személyek) pedig semennyit, csak bérelhetnek. Így azt lehet sorba állítani, hogy egy-egy üzletember érdekeltségei mekkora bérelt területen gazdálkodnak, amelyet az ő és családtagjai saját birtokai ebben a nagyságrendben inkább csak kiegészítenek." Csák a múltkor beszélt arról is, hogy a 38 ezer hektáron belül 30 ezer szántóföld, és ennek java része bérelt terület.

A számoknál maradva még néhány érdekesség: a csoport árbevétele 22 milliárd forint, 2200 állandó és idénymunkást foglalkoztatnak; a vállalkozásnak Tokaj, a Balaton, Etyek és Somló térségében is vannak szőlői, de a Talentis tejelőszarvasmarha-ágazatban is érdekelt, hét szarvasmarhatelepen 6 ezer tehenet és ugyanennyi nőivarú szaporulatot nevelnek. Érdekesség, hogy számos más vállalkozásukkal ellentétben Mészárosék ezt nem vitték tőzsdére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról