Gazdaság hvg.hu 2019. március. 11. 07:11

Péterfalvi: Közérdekű adat, hogy mennyi pénzből ül repülőre a miniszterelnök

A médiában elsősorban olyan hírek jelennek meg, amelyek az információszabadság működésképtelenségét mutatják, de nem ez az általános – nyilatkozta Péterfalvi Attila.

„Szomorú helyzet, hogy sok esetben az adatkezelők hozzánk fordulnak, hogy egy adat közérdekű-e. Ennek a rendszerváltás után ennyi idővel a közszférában evidenciának kellene lennie” – mondta Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke a Népszavának adott interjújában. Arról, hogy sokan titkolóznak a tao-pénzek felhasználásáról, úgy vélekedik: az információszabadság szempontjából „rendben van”, hogy amelyik egyesület tao-pénzt kapott, annak nem kell részleteznie, hogy kitől jutott támogatáshoz.

Egy 2017-es törvénymódosítás óta aki adott tao-pénzt, „annak azt kell megmondania, hogy összesen mennyit adott egy évben. Aki pedig kapta a tao-pénzt, például sportegyesület, annak meg azt kell megmondania, hogy mennyi pénzt kapott az adott évben. Azt viszont nem kell részleteznie, hogy kitől. Részletes adatot így legfeljebb a szabályváltozás előtti időszakra kell kiadni” – magyarázta. Igaz, azt nem tartja szerencsésnek, hogy az adatok kiadásáért annyi pénzt elkérhetnek az adatkezelők, amennyi sokakat elriaszt attól, hogy kikérjenek információkat.

Arról is megkérdezték, közérdekű adat-e, hogy a miniszterelnök milyen külföldi repülőúton vesz részt és mennyi pénzért, illetve hogy ezt ki fizette. Erre azt válaszolta: „Attól függ, hogy milyen úton vett részt. A hivatalos útjaira ez igaz, a hivatalos utak költsége közérdekű adat. Sőt, ha van összesítés arról, hogy az adott útnak van-e repülőtéri illetéke, vagy mondjuk mennyi kerozin fogyott átlagosan, akkor ezek ugyancsak a közérdekű adatok körébe tartoznak.”

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.