Gazdaság Lengyel Miklós 2018. október. 17. 11:17

Mennyire és mennyiért szereti Trump Szaúd-Arábiát?

Nincs üzleti kapcsolatom Szaúd-Arábiával – sietett a Twitteren tudatni a világgal Donald Trump, akit az ellenzéki sajtó azzal gyanúsít, azért oly elnéző a sivatagi királysággal, mert ehhez komoly anyagi érdekei fűződnek.

Mike Pompeo külügyminiszter Rijádban találkozott mind Szalman királlyal, mind pedig a trónörökössel, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölette az őt bíráló újságírót Isztambulban, Szaúd-Arábia konzulátusán. Mindketten biztosították az amerikai diplomácia vezetőjét: semmit sem tudnak az ügyről. Trump elnök sietett hinni nekik. Holott a Washington Post megírta, a törökök tájékoztatták a CIA-t arról, hogy bizonyítékaik vannak arra: egy szaúdi kommandó végzett a kritikus újságíróval a konzulátuson Isztanbulban. A New York Times azt is megírta: a 15 főnyi szaúdi kommandóban ott volt Mohamed bin Szalman trónörökös bizalmi embere: Maher Abdulaziz Mutreb is.


Miért ilyen elnéző Donald Trump?

Ennek szentelt hosszú elemző cikket a Haaretz című izraeli baloldali lap. Ebből kiderül, hogy Trump meglehetősen ökonomikusan bánt az igazsággal, amikor arról írt, hogy nincsen pénzügyi kapcsolata Szaúd-Arábiával. Íme a tények: Trump, az USA egyik legjelentősebb építési vállalkozója a csőd szélén állt 1991-ben, amikor megérkezett a mentőangyal Alvalid bin Talal szaúdi herceg személyében (Sokáig ő volt a sivatagi királyság leggazdagabb embere, de azután eltöltött néhány kellemes napot a Ritz szállóban Rijádban, ahonnan csak azután engedte szabadon a trónörökös, hogy megvált néhány milliárd dollártól. Viszont Mohamed bin Szalman herceg immár a királyság leggazdagabb embere – csaknem 1000 milliárd dollárral.)  A szaúdi herceg megvette Trump jachtját, a Princesst – 20 millió dollárért, vagyis olcsóbban, mint ahogy azt maga Trump korábban megvette. Utána viszont a nagyvonalú herceg befektetett 325 millió dollárt Trump Plaza Hoteljébe, mely jelentős veszteséggel küzdött. De ez csak a kezdet volt.

Szeretem a szaúdiakat!

Ezt deklarálta az Egyesült Államok elnöke, amikor bejelentette 2015-ben, hogy indul az elnökválasztáson. A bejelentés a Trump-toronyban történt New Yorkban. A Trump-torony egész 45. emeletét megvette Szaúd-Arábia királyi családja. 40-50 millió dollárért vesznek nálam lakosztályokat a szaúdiak, hát hogyne szeretném őket – mondta az elnökválasztási kampány során – emlékeztet most az izraeli Haaretz. A szaúdiak öntik a pénzt Trump zsebébe – nyilatkozta a közélet etikai tisztaságát felügyelő hivatal exelnöke az izraeli lapnak. Walter Shaub nyíltan utalt arra, hogy a szaúdiak – az oroszokhoz hasonlóan – felfuttatták Trumpot, hogy aztán stratégiai szövetséget kössenek vele, ha a Fehér Házba kerül. Amint oda jutott, Trump sietett meghirdetni egy 200 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési programot az USA lerobbant út- és vasúti hálózatának felújítására. Egyik fő kampánytámogatója, a Blackstone befektetési alap főnöke, Stephen Schwarzman gyorsan infrastruktúrafejlesztési alapot hozott létre. Szaúd-Arábia azonnal jelentkezett: csekély 20 milliárd dollárt helyezett el az alapban – írja a Haaretz.

Nem csoda, hogy Trump első elnöki útja Szaúd-Arábiába vezetett


Az USA elnöke eljárta a kardtáncot a szaúdi királyi család tagjaival, és kötött egy 110 milliárd dolláros fegyverüzletet. Aztán kiderült, ez csak egy része egy nagyobb, 350 milliárdos csomagnak, melynek célja Szaúd-Arábia fellendítése. Ez a trónörökös, Mohamed bin Szalman kedvenc programja.

Szimbiózis az USA és Szaúd-Arábia között 

Ez két fiatalember terve: az egyik Mohamed bin Szalman trónörökös, aki még mindig csak 33 éves. A másik Trump veje, a 36 éves Jared Kushner, aki ortodox zsidó családból származik. Ősei a holokauszt elől menekültek el Lengyelországból. A két vállalkozó szellemű fiatal nem követett járatlan utat: korábban a két elnököt is felmutató Bush család épített ki ugyanilyen szoros kapcsolatot Szaúd király leszármazottaival. Akkor az olaj volt a kulcsszó, most a diverzifikáció.

Szaúd-Arábia több mint 40 milliárd dollárt fektetett be a Szilícium-völgyben, Kaliforniában, ahol a huszonegyedik század technikája készül. Most nagy a zavar az informatikai cégeknél, mert a pénz az persze jól jön, de hát a kéz, amelyik adja, mintha kissé véres lenne. Elmenjenek-e a nagy konferenciára, melyet Szaúd-Arábia trónörököse hívott össze, és amelyet a világsajtó Sivatagi Davosnak keresztelt el? A New York Times indította el a nagy lemondási hullámot miután egyértelműen kiderült: a szaúdi ellenzéki újságírót megölték hazája konzulátusán Isztanbulban. Aztán szép sorjában a média követte a New York Times példáját egészen a japán Nikkei-ig. A Világbank elnöke is hirtelen rádöbbent: akkor épp nem ér rá! Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter még ráér. Kérdés, hogy meddig.

Megengedheti-e Trump a szakítást Szaúd-Arábiával?

A trónörökös bizalmasa nyíltan megfenyegette Amerikát: ha szankciókat alkalmaz, akkor Szaúd-Arábia nem marad tétlen. Turki Aldakhil, az Al Arabija kormánypárti televízió főnöke megüzente, kilépnek az amerikai-izraeli szövetségből és átállnak Oroszország és Irán oldalára, ha Trump keménykedik. Putyin még katonai támaszpontot is kaphat Szaúd-Arábiában, arról nem is szólva, hogy egy táborba kerülne a világ három legnagyobb olajtermelője: Szaúd-Arábia, Oroszország és Irán. Nem beszélve a legnagyobb vásárlóról, Kínáról. Trump játéktere tehát elég szűk, de Szaúd-Arábia trónörököse sem üldögélhet nyugodtan, mert tudja: Amerikának fontos a szaúdi szövetség, de az ő személye nem pótolhatatlan. A szaúdi királyi háznak több mint 4000 hercege van. (Via Haaretz, Washington Post, New York Times)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.