Gazdaság hvg.hu 2018. augusztus. 11. 08:58

Százezrekbe került fejenként Orbán utaztatása a HM új gépeivel

A Népszava rákérdezett, hogy mennyibe kerültek Orbán legutóbbi útjai a HM saját Airbusával, és kiderült, elég sokba.

Mint arról beszámoltunk, nemrég két A319-es Airbust vett a honvédség, elvileg ugyan csapatszállítónak, de Orbán az egyikkel utazott Izraelbe és a közeli Montenegróba is. Később még egy luxusgépet, egy Dassaul Falcon 7X-et is beszereztek, elvileg szintén a honvédségnek.

Az Airbusokról a Népszava most azt írja, eddig 200 órát voltak a levegőben, az idő bő tizedében pedig kormányzati delegációt szállítottak, de az ígért megtakarítás egyelőre nem látszik.

Lázár János volt kancelláriaminiszter ugyanis egy tavalyi Kormányinfón még azt mondta, ha a kormány venne saját gépet, akkor sokkal olcsóbban jönne ki a delegációk utazása, mintha bérelnének, vagy repülőjegyet vennének. A lap közérdekű adatigénylésére a Honvédelmi Minisztérium azonban most azt közölte, hogy

fejenként 215 ezer, illetve 140 ezer forintért repült Orbán Viktor miniszterelnök és kísérete a közelmúltban a nemrégiben beszerzett Airbus A319-es gépen, előbb Tel Avivba, majd Montenegróba.

Bár a tárca azt nem részletezte, hogy ezt az összeget pontosan miként számolták ki, és azt sem, melyik utazás mennyibe került összesen. ezt az árat nézve valószínűleg kevesebbe került volna, ha egy utazási irodában listaáron vettek volna repülőjegyet az Orbán Viktor vezette delegációnak.

A HM most azt is közölte a Népszavával, hogy a két Airbus hazai üzembeállítása óta mindössze 200 órát repült, mivel a pilótáikat éppen ki- és átképzik, ugyanakkor ebből öt alkalommal 23 órában szállítottak állami vezetőket, a HM közlése szerint "kiképzési repülés keretében".

A tárca azt is hozzátette, hogy az igénybevételi kérelmek elbírálásakor a honvédségi feladatok mindenkor elsőbbséget élveznek, a gépeket pedig kizárólag kérés alapján, az utaslétszám figyelembevételével történő önköltségszámítással és a honvédelmi miniszter engedélyével lehet elkérni kormányzati delegáció szállítása, vagyis Orbán Viktornak és stábjának kell kérelmeznie a csapatszállító gép használatát Benkő Tibor honvédelmi minisztertől. A vezetők utaztatását így nem a HM kiképzési keretéből finanszírozzák, amely a lapnak küldött válaszában hozzátette azt is, hogy 2010 előtt is volt, hogy katonai gépeken szállítottak kormánytagokat.

A lapnak nem engedték, hogy az újonnan beszerzett Dassault Falcon 7X-et megtekintsék belülről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()