Gazdaság Lengyel Miklós 2018. február. 28. 13:57

Kifütyülték Macront, oda ment, ahol nem szeretik

Emmanuel Macron francia elnököt a gazdák fogadták így, amikor megjelent a mezőgazdasági kiállításon. A globalizáció híveként ismert 40 éves államfő reformjai nem mindenütt váltanak ki lelkesedést Franciaországban

A párizsi Le Figaro vitafórumot szervezett, melyen Angoulème város alpolgármestere kerek perec kimondta: azt várják az Európai Uniótól, hogy megvédje őket a globalizáció negatív hatásaitól. Vincent You szerint a francia államra egyre kevésbé lehet számítani a globalizáció elleni harcban.

 Franciaországban a mezőgazdaság szent tehénnek számít annak ellenére, hogy szerepe és jelentősége évről évre csökken. Ráadásul a francia mezőgazdaság egyre kevésbé versenyképes, ezért tartanak a termelők a szabadkereskedelmi egyezményektől, melyeknek viszont Macron elnök elszánt híve. Mindez most, amikor összeállítják az EU új költségvetését, húsbavágó probléma. Az uniós költségvetés legnagyobb tétele ugyanis továbbra is az agrártámogatás. Macron és a liberálisok viszont úgy vélik, a mezőgazdaság a múlt, az Európai Uniónak a jövőbe kell beruháznia! Számukra ez azt jelenti, hogy az informatika, a genetika, az oktatás fejlesztése a fő cél, nem pedig a leszakadó mezőgazdasági szféra támogatása.

 Gazdasági szempontból a liberális érvek megállhatnak, de Macron elnöknek figyelnie kell a politikai-érzelmi szempontokra is. A francia vidék jó része vesztesnek érzi magát a globális versenyben, és ezért állami vagy európai védelmet követel. A párizsi Le Figaro vitájában nemcsak a mezőgazdaság került szóba, hanem a kihelyezett munkahelyek, a kiküldetése munkavállaók ügye is, mely elsősorban a közép és kelet-európai uniós államokat érinti. Francia megítélés szerint szociális dömping az, ha magyar vagy lengyel munkabérekért dolgozik valaki Franciaországban. Macron elnök ugyan létrehozott egy kínos uniós kompromisszumot - a magyar és a lengyel ellenkezés ellenére - de ez a közép és kelet-európai tagállamoknak sok viszont a franciáknak kevés.

Egyébként érdekes megemlíteni, hogy ebben a vitában a nacionalista - populista Lengyelország és Magyarország képviselte az európai liberális álláspontot, míg a francia közvélemény a nacionalista érdekvédelmet. France First programot szeretnének sokan Franciaországban, vagy ha már ez nem megy, akkor védje meg a francia polgárokat az EU! Macron elnök épp ezzel az állásponttal szemben dolgozta ki a maga reform terveit, melyekkel versenyképessé akarja tenni Franciaországot, az eurozónát, illetve az Európai Uniót a globális piacon. De a liberális reformista francia elnöknek számolnia kell a francia parasztgazdák füttyével, amellyel sokan közösséget vállalnak és nemcsak Franciaországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról