Gazdaság hvg.hu 2016. október. 07. 10:34

Meghalt Kishantos hőse

Kishantos atyja, Bolye Ferenc csütörtökön hunyt el, azon a napon, amikor a kishantosi gazdaság ügyét is érintő fontos döntés született a Fővárosi Törvényszéken. Bolye Ferenc ismerősei szerint az után kapott a szívéhez, hogy elszavalta kedvenc versét, így utolsó szavai a vers utolsó sorai voltak.

Csütörtökön váratlanul meghalt Bolye Ferenc, Kishantos egyik megálmodója és vezetője, az ökológiai gazdálkodás, a fenntartható vidékfejlesztés egyik legnagyobb magyar alakja – tudatták a hozzá közel állók a Facebookon, köztük a Mentsük meg Kishantost-csoport.

"Mélységes megrendüléssel tudatom mindenkivel, hogy Kishantos hőse, Bolye Ferenc kollégám ma délután elhagyott minket. Halála felfoghatatlan veszteség mindannyiunknak. Isten jutalmazza meg őt mindazért a csodáért, amit létrehozott, a bátorságért, a kitartásért, a barátságért, a tisztességért, a példamutatásért és mindenért. Osztozunk felesége és családja gyászában" – írta róla ismerőse, Ács Sándorné Éva.

"Feri úgy ment el, ahogy élt: barátaival versmondó versenyre készültek a Hantosi Kultúrházban, ott ahol minden fontos ügyet indítottunk Hantosért és Kishantosért. Jókedvű volt, viccelődtek. Elszavalta a kedvenc versét – Petőfi Sándor: A nemzethez –, majd leült, a szívéhez kapott, és meghalt... A rohammentő már csak a halált állapította meg" – írták halála körülményeiről.

Utolsó szavai a vers utolsó sorai voltak:

"Könnyü bánni külső elleninkkel,
Ha kivesznek e belső bitangok...
Félre most, lant... futok a toronyba,
Megkondítom azt a vészharangot!"

Bolye Ferenc halála éppen azon a napon következett be, amikor a Fővárosi Törvényszék fontos, kishantosi vonatkozású döntést hozott: a törvényszék álláspontja szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetre vonatkozó NFA-törvény és az állami földek hasznosításáról szóló kormányrendelet egyes részei az alaptörvénybe ütköznek, és sértik az ENSZ Korrupció elleni egyezményét is, ezért az Alkotmánybíróságnak dobta a labdát. A megállapítás arra a módszerre is vonatkozik, ahogy a földalapkezelő 2013-ban kigolyózta a kishantosi ökológiai gazdaság üzemeltetőit a földekről. Azóta a Kúria is igazat adott nekik.

Kishantos miatt borul a bili: a bíróság szerint jogellenes a Nemzeti Földalap működése

A Fővárosi Törvényszék szerint nem elég átlátható a Nemzeti Földalap pályázat-elbírálási rendszere, ezért meg kellene semmisíteni a rá vonatkozó jogszabályokat. Most az Alkotmánybíróságnak dobták a labdát, hogy semmisítse meg a vonatkozó jogszabályokat.

Élete

Bolye Ferenc tizenéves volt, amikor édesapja halála miatt családfenntartóvá vált. A lovas fogattól a hatalmas Rába traktorig minden mezőgazdasági eszközzel dolgozott. Amikor három testvére felnőtt, akkor – már családapaként – szerezte meg 5 év tanulással a mezőgazdasági technikusi végzettséget. Sokszor előfordult, hogy éjjel dolgozott, majd leszállt a traktorról és ment az iskolába.

1990-ben 4 és fél hónapot tölthetett Dániában a világ első népfőiskoláján. A dániai tapasztalatok mély hatást tettek rá, ezek alapján álmodta meg a kishantosi népfőiskolát 1991-ben. Ennek létrehozására jött létre helyi emberekből a Mezőföld Népfőiskolai Társaság, melynek Bolye Ferenc szintén elnöke volt.

1998. óta ügyvezetőként vezette a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot úgy, hogy maga is traktoron dolgozott.

Hogy a kishantosi gazdaság elvesztése, a több mint 400 hektárnyi ökológiai növényállomány brutális elpusztítása mit jelentett neki, azt nehéz szavakba foglalni – írták róla.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról