Gazdaság hvg.hu 2016. szeptember. 26. 21:03

Index: Seszták megfúrta a metrópótlóbusz-tendert?

Az Index úgy tudja, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) felfüggesztette a 3-as metró felújításához kiírt metrópótlóbusz-tendert, miután Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter megtámadta a pályázati eljárást a KDB-nél.

A lap úgy tudja: a háttérben az lehet, hogy a miniszter a Volánbuszt támogatja, a társaság magyar buszokkal indult a tenderen, de BKK olyan határidős feltételeket határozott meg, amelyek ellehetetlenítették a szolgáltatásért folyó érdekharcban.

Így most előállt az a paradox helyzet, hogy a kormány által a BKK-ra erőltetett szolgáltatási pályázatot a kormány egyik képviselője fúrja meg a Közbeszerzési Döntőbizottságnál – fogalmaznak a cikkben.

A BKK-nak nem volt kötelező a szolgáltatási tender kiírása. A fővárosi anyagilag is sokkal jobban járt volna, ha a kiszervezés helyett a BKV vesz 150 új buszt. A vásárlásra kiírt pályázat rég lezajlott, a pénz megvolt, jó áron lengyel buszokat kapott volna a cég. Sőt, már a szerződést is megkötötték, amikor a kormány nyomására leállították az egészet. Így a főváros a buszpótlás teljes kiszervezése mellett döntött, és erre írtak ki egy újabb pályázatot – emlékeztet az Index.

Bár a BKV-nál kiszámolták, hogy a kiszervezés tízmilliárdokkal drágább, a főváros fejet hajtott a kormány akarata előtt, igaz azzal, hogy az esetleges többletköltséget a kormány fizeti. A jóval drágább szolgáltatási tenderre több gazdasági érdekcsoport is rástartolt, közöttük a magyar gyártású busszal induló Volánbusz is, aminek a szűk határidők miatt nem sok esélyt adtak eddig. A közbeszerzési vizsgálat után javulhatnak az esélyek.  

A Közbeszerzési Döntőbizottság és a BKK reakciója egyelőre nem ismert a tender felfüggesztésével kapcsolatban.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.