Gazdaság hvg.hu 2016. június. 24. 16:55

Koszosak a magyar közkonyhák: megszületett a Nébih tanévzáró értékelése

A hivatal munkatársai 1701 közétkeztetésben részt vevő közkonyhát vizsgáltak meg szúrópróbaszerűen ebben a tanévben. Frissen kiadott, tanév végi értékelésükből kiderült, hogy a jó higiéniai útmutatót a konyhák csaknem 60 százalékában nem ismerik.

3000-3500 főzőkonyhán és 6500 tálalókonyhán ma naponta másfél-kétmillió, többségében gyermek, beteg vagy idős magyar étkezik. A hivatal pénteken kiadott közleményében arról ír, hogy a felszolgált ételekkel kapcsolatban az utóbbi időben egyre több jogos kifogás érkezett. A Nébih szerint a minőségromlás a szolgáltatók közötti árverseny és a gyenge megrendelői fizetőképesség mellett sokszor az ismerethiányra vagy figyelmetlenségre vezethető vissza.

2015 októberétől 2016 júniusáig országszerte 1701 közétkeztetési főzőkonyha minősítését végezték el a Nébih szakemberei. A meglepetésszerű szemlék üzemelés közben, körültekintő, alapos élelmiszer-biztonsági és -minőségi szempontok vizsgálatával zajlottak. A megvizsgált konyhák kapacitása egyaránt volt 100 fő alatti és 5000 főt meghaladó.

A meglepetésszerű helyszíni szemléken a konyhák több mint 7 százaléka ért el jeles eredményt, ugyanakkor 6 százalékuk elégtelenre vizsgázott. A leggyakoribb hibák között szerepelt, hogy a dolgozók nem ismerik a munkakörükhöz tartozó élelmiszer-biztonsági szabályokat, az eszközök és edények mosogatása nem megfelelő, valamint hogy az étlapon nem tüntetik fel az ételek összetételét. A helyiségek, berendezések és eszközök tisztaságával is sok helyen volt probléma. A jó higiéniai útmutatót a konyhák csaknem 60 százalékában nem ismerik.

A gyengébb eredményekért büntetés nem jár, ezeken a helyeken a Nébih a hibák javításához és a fejlesztéshez nyújt szakmai segítséget. A konyhák üzemeltetői megkapják a feltárt problémák, szakmai javaslatokkal kiegészített, listáját. A fejlődést pedig egy későbbi időpontban ellenőrzik az auditorok. A jó példák bemutatása szintén ösztönző lehet, ezért a jeles és jó minősítést elérő főzőkonyhák adatai – amennyiben hozzájárulnak – felkerülnek a Nébih honlapjára is.

Ha leüvöltik a gyerek fejét, ezt is meg fogja enni

A néhány hete életbe lépett menzareform, és a vele járó, egyes vélemények szerint sótlan, íztelen, sőt ehetetlen ételek foglalkoztatják a diákokat, szülőket és tanárokat egyaránt. Miután olvasóink is megosztották tapasztalataikat, mi is nekiálltuk menzát tesztelni, és egy héten keresztül egy budapesti általános iskola ebédlőjében fogyasztottuk az egészségesnek kikiáltott reformkaját.

zöldhasú
Hirdetés
Kult Parászka Boróka 2025. március. 31. 11:46

Elment Tolnai Ottó, a költő, aki a szeméttelepen zabrált és világszínpadokra írt

Az igazi világpolgár határokon túl él, nem viseli és nem fogadja el a korlátozást, a horizontok szűkítését, a talpalatnyi földön is érzi a szabadságot. Tolnai Ottót „vajdasági magyar” vagy határon túli íróként búcsúztatják ma sokan, noha annak a művésze volt, hogyan szabadítsuk fel önmagunkat a megfosztottság és korlátozottság szélsőséges helyzeteiben – életműve időszerű és nélkülözhetetlen a mai Magyarországon.