Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#étlap

hvg360 HVG

Hány húsmentes tétel kell az étlapra, hogy inkább vegán ételt válasszunk?

Miután a hús- és tejipar felelős a mezőgazdasági üvegházhatásúgáz-kibocsátás 15-20 százalékáért, evidenciának tűnik, hogy nem csupán az egészségre, hanem a környezetre is jó hatással lehet a növényi alapú táplálkozás. De hogyan vehetők rá a húsimádók, hogy változtassanak preferenciájukon?

Vállalkozás Daczi Dóra

Többet és drágábban eszünk az étlaptrükkök miatt – minden vendéglátósnak ismerni kellene a gasztrofizikát

Magyarországon még gyerekcipőben jár a gasztrofizika és a menu engineering, Amerikában viszont már évtizedek óta külön szakmának számítanak. Az „étlapmérnökök” úgy tervezik meg a vendégek kezébe kerülő menüt, hogy azzal tartalmas üzeneteket közvetítsenek, illetve befolyásoljanak az ételválasztásban, és persze fokozottabb költésre, valamint visszatérésre bátorítsanak.

Kult Csíki Sándor

Amikor még 15 forint volt az étlap legdrágább tétele

A gasztronómia változásainak egyik mutatója az étlapok története. Régi menük, bezárt, újranyitott és évtizedek óta folyamatosan működő éttermek után kutakodtunk. Mennyi volt a Szondyban egy darab kenyér a Rákosi-korban? Mikor nyíltak az első fast food helyek? Mi volt a verekedésekről is hírhedt Ádám Söröző városszerte ismert specialitása?