Gazdaság hvg.hu 2015. október. 19. 10:48

Csak pár falat egy adag étel, de 45 ezer forintba kerül a vacsora

A világ legjobb étterme jelenleg Spanyolországban van.

Ha betér a Martín Berasategui étterembe, és kézbe veszi az étlapot, akkor többek között ezt a két mondatot olvashatja: „Megölnénk a lelkét ezeknek az ételeknek, ha nagyon nagy adagokban kínálnánk őket. Az alábbi ételeket csak kis adagokban terveztem…három-négy falat rövidségűre.”

Az árazás meglehetősen egyszerű, az előételek egységesen 44 euróba (13,6 ezer forintba), a főételek egy kivétellel 71 euróba (22 ezer forintba), a desszertek pedig 32 euróba ( 10 ezer forintba) kerülnek. Így a háromfogásos vacsora – boravaló nélkül – durván 45 ezer forintból ki is jön.

A vendégek mindenesetre el vannak ájulva a helytől, annyira, hogy a TripAdvisor friss szavazásán a világ legjobbjának ítélték. Az étterem egyébként a séf nevét viseli, akinek összesen nyolc Michelin-csillaga van – ezzel jelenleg ő a spanyol csúcstartó.

Martín Berasategui (szemben, az asztalnál ülve) az étterme konyhájában.
AFP / Rafa Rivas

A vendéglő a francia határtól nem messze, Észak Spanyolországban található, San Sebastian város mellett, Lasarte-Oriában. Az ételek természetesen nem csak kulináris élvezetet nyújtanak, hanem látványra is műalkotások.

Berasategui az étlapon kívül kóstoló menüt is kínál, amely 14 fogásból áll, és átszámolva röpke 73 ezer forintból ki is jön.

A TripAdvisor több millió utazójának szavazata alapján egyébként az alábbi 10 ma a legjobb étterem a világon:

1. Martin Berasatugei (Spanyolország, Lasarte-Oria)

2. Europea (Kanada, Montreal)

3. Maison Lameloise (Franciaország, Chagny)

4. Adam’s (Egyesült Királyság, Birmingham)

5. Reastaurant Sat Bains (Egyesült Királyság, Nottingham)

6. Geranium (Dánia, Koppenhága)

7. PIC (Franciaország, Valence)

AFP / Philippe Merle

8. Narisawa (Japán, Minato)

9. Le Manoir Aux Quat’ Saison (Egyesült Királyság, Great Milton)

10. Epicure (Franciaország, Párizs)
zöldhasú
Hirdetés
Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.