Gazdaság MTI 2016. június. 06. 12:06

OKSZ: Eltűnhet az Erzsébet-utalvány, és ez jó

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint volnának előnyei annak, ha a kedvezményes juttatásban részesülő alkalmazottak szabadon költhetnék el a nekik ítélt összeget.

Előnyősnek tartaná a készpénzes cafeteria-juttatást az OKSZ, amely hétfői közleményében ezt azzal indokolta, hogy a juttatásban részesülő alkalmazottak szabadon költhetik el az összeget bármilyen áru- vagy szolgáltatás vásárlására, és kedvezőnek tartják azt is, hogy az Erzsébet utalvánnyal járó költségek és veszteségek a készpénzes rendszerben megszűnnek. A szervezet hangsúlyozta,

a cafeteria-szabályok egyik legfontosabb várható módosítása, hogy az Erzsébet étkezési utalvány megszűnne, ugyanakkor 100 ezer forint cafeteria-juttatás készpénzben lenne adható.

Az Erzsébet utalvány négy kézen fordul meg, ami nem kevés költséggel és adminisztrációval jár; az utalványt a munkáltató megrendeli, átadja az alkalmazottnak, aki beváltja, majd az utalványt elfogadó boltos, vendéglős az elszámolás során visszajuttatja a kibocsátónak - fejtette ki közleményében az OKSZ. A szövetség hangsúlyozta: az étkezési utalványok piaca 10 milliárdos nagyságrendű költséget jelent a munkaadóknak és a beváltóhelyeknek, valamint ehhez még hozzá lehet számítani a beváltatlan utalványokat is, több milliárd forint értékben.

Az OKSZ úgy véli, a készpénzes cafeteria elköltésénél megmaradhat a bolti költés súlya, mivel eddig is ez volt a legvonzóbb cafeteria-elem az alkalmazottak körében. A kereskedelmi szövetség ugyanakkor döntő kérdésnek tartja, hogy milyen erős marad a cafeteria-juttatás a bérgazdálkodásban, egyes megszűnő elemek pedig milyen belső átalakulást okozhatnak.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.