Állj mellénk! Legyél pártoló tag!
Razziáznak a panamabotrányt kirobbantó cégnél
Gazdaság hvg.hu 2016. április. 09. 14:28

Razziáznak a panamabotrányt kirobbantó cégnél

Beindult a lebukott nagytőkések bosszúhadjárata? A Panama Papírok néven elhíresült hatalmas adatbázis ebből az ügyvédi irodából került nyilvánosságra, és most máris törvénytelenségekkel vádolják őket a hatóságok.

Sejthető volt, hogy nem a cég lenyugalmasabb napjai következnek, és tényleg: a világra szóló, eddig három magyart (Erős Jánost, Horváth Zsoltot és Boldvai Lászlót) is érintő panamabotrányt közvetve kirobbantó cégnél, a Mossack Fonseca ügyvédi iroda El Salvador-i irodájánál razziát tartanak a rendőrök, értesült a BBC. A héten még arról olvashattunk, hogy a természetesen anonim szivárogtató veszélyben érzi az életét, és tán nem véletlenül, hisz többek közt Vlagyimir Putyin off-shore cégeiről is általa kerültek nyilvánosságra adatok - a Kreml tagadja, hogy volnának ilyenek.

A hatóságok törvénytelenségekkel vádolják az irodát, úgy lehetett itt salvadoriaknak állítólag ingatlanokat szerezni, hogy azt bejelentették volna a hatóságoknál.

Egy hatalmas off-shore-rendszert bemutató, a prominens tulajdonosokat beazonosító dokumentumcsomag április elején szakadt rá a nyilvánosságra.

Közben a cég panamai ágáról ellentétes hírek érkeznek. A panamai offshore-botrány középpontjában álló ügyvédi irodát még nem keresték meg nyomozók - mondta a Bild című német lapnak adott és szombaton megjelent interjújában a Mossack Fonseca egyik alapítója, Ramón Fonseca. Az offshore-botrány alapjául szolgáló információtömeget, a 11 és fél millió e-mailt nem belülről szivárogtatta ki valaki, hanem egy külföldi számítógépről törtek be az iroda informatikai rendszerébe - állította. Mint mondta, tudja is, hogy melyik országban volt a számítógépes kalóz, amikor az adatokat megszerezte, de nem árulhatja el.

Ramón Fonseca elmondta, hogy a kalózkodás miatt feljelentést tettek a panamai hatóságoknál. Utalt arra, hogy minden nap, amikor a lapokban megjelenik valami a kiszivárogtatott dokumentumokból, a hatóságok bejelentik, hogy nyomozást indítanak az iroda ellen adócsalás gyanúja miatt. "Mi teljes mértékig együttműködőek vagyunk, de még senki nem vette fel velünk a kapcsolatot" - tette hozzá.

Juan Carlos Varela panamai elnök szerdán bejelentette, hogy kormánya hazai és nemzetközi szakértőkből álló, a közép-amerikai ország pénzügyi gyakorlatait vizsgáló bizottságot hoz létre. Múlt vasárnap hatalmas információtömeg került nyilvánosságra a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától a világ volt és jelenlegi politikai vezetői, valamint üzletemberek, hírességek, neves sportolók és bűnözők titkos offshore üzleteiről. A több százezer céggel kapcsolatos adatokat egy titkos forrás szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung című német lapnak, amely az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával (ICIJ) együttműködve látott hozzá a dokumentumok feldolgozásához és közzétételéhez.

Ramón Fonseca, aki egészen a közelmúltig a panamai kormánypárt elnöke volt, és különleges tanácsadói szerepet töltött be Juan Carlos Varela elnök kabinetjében, februárban kényszerült lemondani, miután a Mossack Fonseca brazíliai leányvállalatát kapcsolatba hozták egy megvesztegetési üggyel.

A Bildnek adott szombati interjújában Fonseca azt hangoztatta, hogy "világszerte ügyvédek ezrei" végzik ugyanazt a "teljességgel törvényes" munkát, amit a Mossack Fonseca is csinál. Az iroda különböző országokban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfeleinek, "s ez teljesen legális üzlet egy olyan világban, ahol senki sem akar több vállalatot a saját neve alatt bejegyeztetni". Fonseca megjegyezte, hogy ügyfeleik számára "40 év alatt 250 ezer céget alapítottak, amelyeket (tulajdonosaik) a legkülönbözőbb célokra használtak fel, az esetek 99,99 százalékban jó ügyek érdekében."

Külön hangsúlyozta, hogy irodájuk 30 alkalmazottja alaposan ellenőrzi az ügyfeleket, de hogy ők később mihez kezdenek új cégükkel, az nem az ő felelősségük. Az offshore cégek többsége nem Panamában van bejegyezve, hanem más országokban, köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és a Brit Virgin-szigeteken - tette hozzá Fonseca, értetlenségét fejezve ki, hogy miért pont ők kerültek az offshore ügyek célkeresztjébe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.