Gazdaság MTI 2015. október. 14. 07:45

Lesz hitel az állami földekhez

Az MFB jelenleg is dolgozik egy, az állami földek értékesítéséhez kapcsolódó hitelkonstrukción. A Világgazdaság szerint az eddigi kormányzati nyilatkozatok alapján egy kedvezményes, évi 2-2,5 százalékos kamat mellett kínált hitelről lehet szó, amelyet az érintett földterületek új tulajdonosai alacsony önerővel vehetnek igénybe.

Mint azt tegnap írtuk: meghirdette a Nemzeti Földalap a 3 hektár alatti állami földterületek első ütemének értékesítését, ezzel megkezdődött a földprivatizáció a keddi napon. Rendkívül gyors ütemben halad a földek minél hamarabbi értékesítése.

A Világgazdaság szerdán azt írja: nem lesz gond az állam által eladásra meghirdetett földterületek megvásárlásának finanszírozásával, a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) már készül a megfelelő konstrukció. Az MFB részleteket egyelőre nem közölt, csak annyit, hogy jelenleg is dolgoznak egy, az állami földek értékesítéséhez kapcsolódó hitelkonstrukción. A lap szerint az eddigi kormányzati nyilatkozatok alapján egy kedvezményes, évi 2-2,5 százalékos kamat mellett kínált hitelről lehet szó, amelyet az érintett földterületek új tulajdonosai alacsony önerővel vehetnek igénybe.

A finanszírozás iránt több bank is érdeklődik. Az OTP Banknál a lappal azt közölték: várják az MFB konstrukciójának megjelenését, de jelezték azt is, hogy szerintük "az nhp (a jegybank növekedési hitelprogramja) terméktájékoztatójának kisebb módosítása megoldást jelenthet a földművesek termőföldvásárlására".

A Világgazdaság kiemeli, hogy 350-380 ezer hektár állami területet adnak el, és a bő 300 milliárd forint értékből várhatóan több tízmilliárdnyit hitelből fizetnek majd ki a gazdák, ami jelentős tétel az agrárhitelezési piacon. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint június végén – az élelmiszer- és dohányipar nélkül – 330 milliárd forintnyi agárhitel-állomány volt a magyar vállalkozásoknál.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.