2015. augusztus. 11. 16:15 MTI Utolsó frissítés: 2015. augusztus. 11. 16:14 Gazdaság

Máris szüretelnek a Soproni Borvidéken

Jobb az idei szőlőtermés, mint tavaly, nem volt sem jégverés, sem szőlőbetegség.

Tavalyhoz képest egy nappal korábban, hétfőn elkezdődött a szüret a Soproni Borvidéken, a Fertő parti Ranisch-dűlőn egy hektáron 95 mázsa Irsai Olivért szedtek, amely mintegy ötven százalékkal haladja meg az előző évi mennyiséget – tájékoztatta a Taschner Borház tulajdonosa kedden az MTI-t.

Taschner Kurt elmondta, hogy a szőlőt kézzel szüretelték, a nagyobb mennyiség pedig a kedvező időjárásnak köszönhető, mert sem szőlőbetegségek, sem jégverés nem tizedelte az ültetvényeket. Hozzátette, hogy a gyors feldolgozást és erjesztést követően a hónap utolsó hetében már palackozva lesz a hétfőn szüretelt szőlőből a bor.

Taschner István, a Sopron Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke elmondta, hogy az 1850 hektáron elterülő szőlőültetvényeken egészségesek és megfelelő méretűek a szőlőszemek. Várhatóan harminc mázsával fogja meghaladni az idei mennyiség a tavalyi 51 mázsát. Hozzátette: az Irsai Olivér maradék, mintegy 30 hektáron elterülő részét a jövő hét elején kezdik szüretelni, a Zenitet pedig a hónap végén. A tervek szerint szeptember 10. és 20. között, vagyis idén tíz nappal korábban kezdik a vörös fajták közül a Zweigelt és a Kékfrankos szüretét.

A hegyközségi tanács elnöke szerint a nagyobb mennyiség a kedvező időjárásnak köszönhető és annak, hogy a szőlőbetegségekkel sem kellett megküzdeniük. Elmondta azt is, hogy a gazdák reménykednek a felvásárlói ár növekedésében, amely tavaly kilónként 80 és 90 forint között mozgott. Ez annyira alacsony volt, hogy nem haladta meg a gazdák kilónkénti 93 forintos önköltségi árát. Idén 110 és 120 forintos kilónkénti felvásárlói árral számolnak – tette hozzá.

A Soproni Borvidéken mintegy 75 százalékban kék szőlőt termesztenek, annak is mintegy 70 százalékát teszi ki a vidékre jellemző Kékfrankos. Jelentősek még a Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot és Pinot noir ültetvények is. A fehérborfajták közül a Zöld veltelini, a Chardonnay, a Tramini, a Zenit, a Sauvignon blanc és a Korai piros veltelini a legelterjedtebb.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?