2015. március. 12. 15:43 MTI Utolsó frissítés: 2015. március. 12. 17:19 Gazdaság

Itt a válasz az EU-nak: megtartanák a reklámadót, de módosíthatják

A reklámadó "bizonyos fokú módosítására lehet szükség" a kormány szerint azt követően, hogy az Európai Bizottság bejelentette, úgynevezett mélyreható vizsgálatot indított az adó ügyében, és ennek lezárultáig nem lehet alkalmazni a reklámadót. A kabinet a jövő héten tárgyalja meg, milyen módosításokkal lehet megtartani a reklámadót.

Az Európai Bizottsággal és az érintett szereplőkkel lefolytatott egyeztetések eredményeképpen a kormány azt a következtetést vonta le, hogy a reklámadóra vonatkozó jogszabály bizonyos fokú módosítására lehet szükség – írta közleményében a Kormányzati Információs Központ.

Hozzátették, a kormány a jövő héten tárgyalja, hogy milyen módosításokkal lehet megtartani a reklámadót a magyar adórendszerben. 

Az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be, hogy úgynevezett mélyreható vizsgálatot indított a Magyarországon tavaly nyáron bevezetett reklámadó ügyében. A bizottság a vizsgálattal arra akar fényt deríteni, hogy a reklámadó hatályos szabályozása összhangban áll-e az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályokkal. Azt gyanítja ugyanis, hogy a 0-tól 50 százalékig terjedő progresszív adókulcs szelektív, tisztességtelen versenyelőnyt teremthet bizonyos vállalatoknak.

A vizsgálat megindításával egy időben a brüsszeli testület, úgynevezett felfüggesztő rendelkezés formájában a vizsgálat lezárultáig meg is tiltotta a progresszív adókulcs alkalmazását.

A Kormányzati Információs Központ ma azt is közölte, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős biztosának a magyarországi reklámadóval kapcsolatos nyilatkozatával összefüggésben a kormány fontosnak tartja leszögezni, hogy párbeszédre törekszik, de kiáll Magyarország érdekeiért.

A bizottság vizsgálata során nem kérdőjelezi meg Magyarország jogát arra, hogy reklámadót szabjon ki, illetve, hogy megállapítsa a megfelelő adókulcsokat – tették hozzá.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.