2014. november. 11. 05:47 MTI Utolsó frissítés: 2014. november. 11. 08:52 Gazdaság

Az átlagosnál kisebb lett a termés a tokaji borvidéken

Viszonylag jó minőségű száraz bort lehet előállítani, az édes borokból pedig kiváló minőséget, azonban utóbbi esetben nem lesz elegendő a mennyiség. Országszerte jellemző, hogy az átlagos termés felét, egyharmadát szüretelték le.

Vegyes szüreti eredmények születtek az idén a tokaji borvidéken, az átlagosnál kisebb lett a termés, de jó a minőség – mondta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Magyar Hírlapnak.

Prácser Miklós a lap keddi számában kifejtette: viszonylag jó minőségű száraz bort lehet előállítani, az édes borokból pedig kiváló minőséget, azonban utóbbi esetben nem lesz elegendő a mennyiség. "Az aszúsodás jó időben és megfelelően indult, háromezer mázsa aszúszemet tudtunk szüretelni, ami javított a mérlegen" – tette hozzá.

A szakember szerint ebben az időjárás játszotta a fő szerepet. A szőlő elsősorban a talajban tárolt csapadékot hasznosítja. Ha a tenyészidőszakon kívül esik a csapadék, akkor eltárolódik, majd a tenyészidőszakban a növény felveszi és hasznosítja azt. Ebben az évben azonban minden fordítva történt: a nagyon száraz telet egy szintén száraz tavasz követte, majd a vegetációs időszakban nagy mennyiségű csapadék esett. Ebben az időszakban azért gond a sok eső a tőkék számára, mert a kórokozók elszaporodnak, a védekezés miatt pedig drága a termesztés, kevesebb szőlőt szüretelhetnek a gazdák – magyarázta az elnök.

Országszerte jellemző, hogy az átlagos termés felét, egyharmadát szüretelték le. A legtöbb csapadék Nyugat- és Dél-Dunántúlon hullott, kelet felé haladva kevesebb, ezért az ország nyugati részén nagyobb volt a veszteség. Összességében a 2014-es esztendő nem szerepel majd a szőlőtermesztés aranykönyvében – mondta Prácser Miklós.

zöldhasú
Hirdetés