2014. október. 03. 18:39 MTI Utolsó frissítés: 2014. október. 03. 18:36 Gazdaság

Büntetést kap több EU-s ország a túl sok tejtermelés miatt

Nyolc európai uniós ország tejtermelői növelték túlzott mértékben termelésüket 2013-2014-ben, hogy felkészüljenek a kvóták jövő évi eltörlésére. A kvótatúllépés miatt több mint 400 millió euró illetéket kell fizetniük - közölte az Európai Bizottság pénteken.

Németország, Hollandia, Lengyelország, Dánia, Ausztria, Írország, Luxemburg és Ciprus összesen 1,46 millió tonnával lépték túl nemzeti kvótáikat. Különösen jelentős mértékű volt a többlet Németországban, ahol a tejtermelőknek 163,8 millió eurót kell befizetniük. A hollandok 132,1 milliós, a lengyelek pedig 46,4 milliós bírságra számíthatnak.

Az említett országok megpróbálták elérni a kvótatúllépés miatt 2014-re kiszabott büntetés eltörlését arra hivatkozva, hogy a tejtermelőknek meg kellett kezdeniük a felkészülést a tejkvótarendszer 2015. április 1-től hatályos eltörlésére, új piacokat felkutatva akkor, amikor a kereslet, különösen a kínai, felfelé hajtja az árakat. Az EU más tagállamai, elsősorban Franciaország azonban ellenzi a büntetés elengedését, mondván, hogy a konkurencia és a túltermelés kockázata által leginkább sebezhető állattartók nem kapnak ellentételezést.

Az európai tejtermelőkre augusztusban kivetett orosz behozatali tilalom jól tükrözi a kockázatokat. Mindazonáltal az európai tejipar nem beszél válságról, mivel a világpiaci kereslet folyamatosan növekszik.

Az EU 28 tagállamában 2013-2014-ben 144 millió tonna tejet termeltek, ez a mennyiség 6,4 százalékkal maradt el az összkvótától. Egy évvel korábban ez az arány még hat százalék volt.

Az európai tejkvótarendszert 1984-ben állították fel, hogy megfékezzék a túltermelést. 2008 óta minden évben 1 százalékkal emelték a nemzeti kvótákat a rendszer megszüntetésére való felkészülés jegyében.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.