Gazdaság MTI 2014. augusztus. 23. 13:53

Legendás magyar csokoládé válhat hungarikummá

A szerencsi csokoládéval bővülhet a hungarikumok listája - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a szerencsi Bonbon Kft. új üzemcsarnokának avatásán. Szerinte még a rég lebontott szerencsi cukorgyár is újra felépülhet.

"Hungarikum lesz, biztos vagyok benne" - mondta a szerencsi csokoládéról a miniszter az átadón, amit vastaps fogadott. Fazekas Sándor azt mondta, a szerencsi csoki tradíciója, gyártásánál az odafigyelés, a magas szakmai tudás mind alkalmassá teszi arra, hogy hungarikummá váljon.

A szaktárca vezetője szólt arról is, hogy folyk a magyar édesipar újjáépítése, újjászervezése jó néhány régi márkával, köztük a méltán híres szerencsivel. A most átadott beruházásról szólva azt mondta, itt kézműves terméket gyártanak, igazi magyar, míves, finom terméket. Bár az üzemcsarnok elsősorban a gyártásé, de Szerencsnek ez turisztikai látnivaló is egyben, hiszen úgy épült meg, hogy a látogatók megismerkedhetnek a csokoládékészítés folyamatával.

Megemlítette azt is, bízik abban, hogy a jó néhány évvel ezelőtt, az uniós cukorgyártási szabályozás miatt lebontott Szerencsi Cukorgyár újra felépülhet. "Most, amikor az uniós akadályok elhárultak", lehetőség nyílhat arra, hogy újra cukorgyárak épülhessenek Magyarországon. "Van érdeklődés,  szervező munkát folytatunk", Szerencs az első körben lehet, ahol felépülhet, újjáépülhet a cukorgyár - mondta Fazekas Sándor. 

A cél az, hogy a magyar piacot magyar cukorral lássuk el, ne kelljen importra szorulni - tette hozzá a miniszter, aki az avatás előtt megnyitotta az immár hetedik alkalommal meghirdetett Csokifesztivált.

Szerencsen 1923-ban épült fel a csokoládégyár, amelynek termékei világszerte ismertté tették a jelenleg mintegy tízezer lakosú település nevét, amely Magyarország cukor- és édesiparának egyik fellegvára lett. A kizárólag magyar magánszemélyek tulajdonában álló Bonbon Kft. 1996 áprilisában jött létre, azért, hogy továbbvigye a nyolcvanéves szerencsi édességgyártás történelmi jelentőségű hagyományait.

A cég termékei felölelik a szerencsi édesiparban egykor gyártott édességek jelentős részét: táblás csokoládék, kézi és gépi desszertek, töltött és töltetlen cukorkák, karamellák, cukor- és csokoládédrazsék, kenhető mogyorókrém, likőrös bonbonok, a méltán híres Melódia, a tradicionális kézzel gyártott konyakmeggy egyaránt megtalálható a palettán.     

Az édesipari társaság új, mintegy 150 millió forintba került üzemcsarnoka uniós, állami és magánpénzből épült meg, húsz-harminc új munkahely létesülhet a jelenleg száz embert foglalkoztató cégnél, amely az elmúlt üzleti évet 1,43 milliárd forint árbevétellel zárta, szerény nyereséggel. 

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.