2013. november. 01. 10:29 MTI Utolsó frissítés: 2013. november. 01. 10:22 Gazdaság

Folytatódik az RBS bank átszervezése

Folytatódik a 81 százalékban brit állami tulajdonban levő Royal Bank of Scotland (RBS) nagybank átszervezése. A brit pénzügyminisztérium szerint a bankot nem darabolják szét teljesen, de csökkentenie kell tevékenységét az Egyesült Államokban, miközben nem teljesítő hiteleit egy új, "rossz bankba" kell áthelyeznie.

Pénteki bejelentés szerint az RBS 38 milliárd fontnyi nem teljesítő hitelét egy, az RBS csoporton belül létrehozandó új bankba fogja áthelyezni. A bank elképzelése szerint a következő években e hitelek 55-70 százalékától  tud így megválni, és az átszervezéssel 10-11 milliárd fontot szabadíthat fel más célokra.

Az RBS arra is ígéretet tett a kormánynak, hogy felgyorsítja az RBS Citizens Financial Group Inc. eladását az Egyesült Államokban. A kereskedelmi bank egy részét 2014-ben eladják, és 2016-ra az RBS teljesen meg akar válni tőle. Az amerikai bank működését most szervezik át, hogy kecsegtetőbbé tegyék a pénzügyi befektetőknek.

A bank bejelentette: a brit pénzügyi felügyeleti szervek az előző hónapban nyilvánvalóvá tették, hogy a bankoktól magasabb tőketartalékot várnak el. Az RBS ezért felgyorsítja egyes vagyontárgyainak értékesítését, még akkor is, ha ez várhatóan 4-4,5 milliárd font extra kiadást jelent majd 2013 negyedik negyedévében.

Az RBS pénteki adatközlése szerint a harmadik negyedévben 828 millió fonta csökkent a vesztesége az előző év azonos időszakában elszenvedett 1,4 milliárd fontos veszteség után. A teljes bevétel 4,89 milliárd fontra esett 5,55 milliárd fontról. A bank teljesítményét rontotta, hogy 250 millió fontot kellett kifizetnie megkárosított ügyfeleinek, és 99 millió fontot tett félre jövőbeli esetleges jogi vitái rendezésére.

zöldhasú
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.