2013. szeptember. 09. 16:58 MTI Utolsó frissítés: 2013. szeptember. 09. 16:47 Gazdaság

Államosíthatják a harmadik legnagyobb olasz bankot

Államosíthatják az olasz Monta dei Paschi di Siena (MPS) bankot, ha nem felel meg az Európai Unió pénzügyi követelményeinek. Az unió szerint a banknak kétszer annyi tőkejuttatásra van szüksége, mint azt eredetileg tervezték. Olaszország harmadik legnagyobb bankjának 2,5 milliárd euróra van szüksége.

Az idén az MPS 4,1 milliárd euró támogatást kapott az olasz kormánytól. Az Európai Bizottság (EB) azonban nem akarja, hogy csak az adófizetők pénzén meneküljön meg a bank, ezért azt követelték, hogy a bank átalakításának keretében növelje meg a szavatoló tőkéjét.

A várakozások szerint a banknak 1 milliárd eurót kellett volna összeszednie 2014-ben, de az EB 2,5 milliárd eurónyi új pénz felmutatását kéri, amely megegyezik a pénzintézet jelenlegi tőzsdei értékével. Ha a bank nem jár sikerrel, akkor a kapott olasz állami támogatást részvényekké kellene konvertálni, ami gyakorlatilag a bank államosítását jelentené.

Elemzők és tőzsdei befektetők szerint nehézségeket fog okozni a banknak a kért összeg előteremtése. Az európai válság kezdete óta 60 százalékot estek a bank részvényei, és a bankban legnagyobb tulajdonosi hányaddal rendelkező sienai befektetési alap is fizetési gondokkal küzd, tehát ők nem fognak tudni segíteni.

Az MPS Olaszország legöregebb bankja, 540 éve működik. Sienában a bank a legnagyobb munkaadó, és meghatározó szerepet játszik a közelebbi régió működésében is. Az elmúlt években azonban az MPS több ezer alkalmazottját bocsátotta el, és bezárta több fiókját is. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó olasz szakemberek szerint szinte lehetetlen lesz új befektetőt találni az MPS számára.

zöldhasú
Hirdetés
Címkék
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.