2013. május. 13. 12:51 MTI Utolsó frissítés: 2013. május. 13. 15:52 Gazdaság

Szuperbúzát nemesítettek brit tudósok

Olyan búzát nemesítettek brit tudósok, amelynek állításuk szerint 30 százalékkal magasabb lehet a terméshozama, mint a jelenlegi búzafajtáké.

A cambridge-i központú Országos Mezőgazdasági Botanikus Intézet a búza egy 10 ezer éves "vad" ősét párosította egy jelenkori búzafajtával. Az eljárás nem igényelt genetikai módosítást. A kutatók szerint a hibrid jobban dacol betegségekkel és könnyebben tűri az aszályt. 

Peter Kendall, a brit gazdaszövetség elnöke hatalmasnak minősítette az áttörést, amelyre Nagy-Britanniának nagy szüksége van, mert erősödik a félelem, hogy a tartósan hidegebb időjárás visszaveti a búzatermést. 

A "szuperbúzából" azonban az idén ősszel még nem vetnek a gazdák, mivel öt évbe is beletelik a fajta alapos ellenőrzése és mezőgazdasági "bevetésének" törvényes jóváhagyása – adta hírül a BBC. Az emberiség kalóriafogyasztásának ötödét a búza fedezi.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.