2013. március. 25. 14:17 Varga Szabolcs Utolsó frissítés: 2013. március. 25. 15:50 Gazdaság

"A magyar húsiparnak van egy fehérgalléros bűnözői köre"

Recessziós környezetben, amikor a szokásosnál is jelentősebb az árverseny, a húshamisítási esetek is gyakoribbak – mondta a hvg.hu-nak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A magyar lóhúsbotrány azonban szerinte nem okoz hátrányt a tisztességes magyar szereplők számára.

A tavaly hazánkban kikötött átcímkézett húsokról nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy miből készültek, mert az ellenőrzéseket megelőzően már megették azokat. Aztán a sorozatos európai botrányok után bebizonyosodott, hogy a magyarok is eszik a lovat, tudtuk nélkül. Ezekben az esetekben azonban, félrevezetett vállalkozók és megtévesztett kereskedők láncán keresztül kerültek magyar asztalra a kérdéses eredetű ételek.

A Nébih hétvégi razziája a magyarországi élelmiszer-ellátó üzemben azonban arról tanúskodik, hogy ezúttal magyar kezek nyomán került a lóhús marhahúsként a csomagolásba, majd az angliai áruházak polcára. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, Éder Tamás a hvg.hu megkeresésére elmondta, hogy a magyar húsiparnak köztudomásúlag van egy fehérgalléros bűnözői köre, mely felelőssé tehető a hasonló csalásokért. Az ágazat egy része mély morális válságban van – véli Éder, aki a Csányi Sándor tulajdonolta Bonafarm-csoportnak is vállalati kapcsolatokért felelős és PR-igazgatója, és ennek szerinte komoly következményei vannak a legális szereplőkre is.

A morális válságon kívül a recessziós környezet is kiváltó ok, hogy ilyen esetek előfordulhatnak. A szoros árverseny miatt, hogy versenyképességüket megőrizzék, arra kényszerülnek, hogy vállalják a minőségromlást is, és megvásárolnak olyan, irreálisan olcsó alapanyagot is, amit normális esetben nem tennének meg. „Elvesztették egészséges gyanúérzetüket, csak hogy a piaci versenyben képesek legyenek fennmaradni” – magyarázza Éder.

A kipattant botrány azonban nem okoz majd jelentős változásokat a magyar piacon, illetve a magyar hústermékek külföldi megítélésében sem – véli a Hússzövetség elnöke. Véleménye szerint olyan minimális mennyiségről van szó (40 kg), ami elhanyagolható mennyiség. A korábban említett piaci nyomás miatt Európa-szerte elszaporodtak a hasonló visszaélések, amik közül nem emelkedik ki a jelenlegi eset sem.

Ahogy azt korábban megírtuk, a múlt héten jelentette be a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA), hogy gyanús magyarországi hússzállítmányt vont ki a forgalomból. Tájékoztatása szerint mintegy száz kilogrammnyi hamisan címkézett, kockázott lóhús érkezett Magyarországról és a termékből körülbelül negyven kilót adtak el Liverpoolban és Prestonban.

zöldhasú
Hirdetés