2013. február. 01. 10:22 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. február. 01. 10:12 Gazdaság

Pocsék betéti kamatok várnak ránk

A legtöbb bankbetétnél az inflációnál kisebb hozam marad a megtakarító zsebében. Pedig a jegybank keddi vágását még nem is követték az ajánlatok. A bank költségek ráadásul fel is emészthetik a teljes éves kamatot.

A legtöbb bankbetétnél az inflációnál kisebb hozam marad a megtakarító zsebében, év elejétől jelentősen csökkentettek a bankbetétek kamatain a pénzintézetek - írja azenpenzem.hu. Pedig a jegybank keddi vágását még nem is követték az ajánlatok. Elképzelhető, hogy február közepén már csak 4 százaléknyit fialó bankbetétekkel találkozhatunk.

"Az AXA 0,5 százalékponttal vitte lejjebb a kamatokat még január közepén, a CIB az akciós kamatokat ugyancsak ennyivel mérsékelte január 21-én. A Gránitbank hónapokig nem nyúlt a betéti kamatokhoz, január közepén azonban egy lépésben behozta a lemaradást, a lekötött betéteknél 0,75 százalékpontot csökkentett. A Magnet 3 hete ugyancsak nagyot vágott, minden lekötésre 1 százalékponttal fizet kevesebbet" - írja a pénzügyi portál.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint decemberben még átlagosan 5,71 százalékon köthetjük le a pénzünket. A helyzet azonban sokat változott azóta. Az éves lekötésre sok helyen már csak hármassal kezdődő betéti kamatokat találunk, de akad még 4, sőt új pénzre akár 5 százalék fölötti kamat is. "Ha az év végére várt 3,5 százalékos infláció teljesül, akkor a kamatadó levonása miatt egy évre legalább 4,16 százalékot kellene kapni a lekötött betétre ahhoz, hogy a megtakarításra szánt pénz ne veszítsen az értékéből" - írja azenpenzem.hu. Sok banknál nem jár ekkora kamat a lekötésre, emellett a megemelkedett számladíjak miatt is elképzelhető, hogy egy rosszul megválasztott számlacsomag díja az 1 millió forint alatti lekötött pénz szinte teljes kamatát elviszi.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.