2012. június. 13. 17:36 MTI Utolsó frissítés: 2012. június. 13. 17:13 Gazdaság

Hasznos tippeket adott a búzatermesztéshez az MTA

A búzatermesztés minőségi fejlesztése érdekében növelni kell a felhasznált fémzárolt vetőmag mennyiségét - hívta fel a gazdák figyelmét az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának megbízott főigazgatója Martonvásáron, a szerdai országos kalászos szakmai napon és fajtabemutatón.

Bedő Zoltán háromszáznál több agrárvállalkozó, búzatermesztő előtt elmondta: a 2004-től mostanáig több mint 100 ezer tonnával csökkent az évente felhasznált fémzárolt búzavetőmag mennyisége. Elsősorban azért, mert a gazdák kötelező támogatásának már nem feltétele a fémzárolt vetőmag használata. 

Míg 2004 előtt évente 200 ezer tonnánál több vetőmagot fémzároltak, tavaly már csak 78 ezer tonnát, annak ellenére, hogy 24 ezer hektáron 130 ezer tonna vetőmagot állítottak elő a gazdaságok. 

Gond, hogy túl sok, 129 fajta vetőmag kerül fémzárolásra, köztük több mint negyven olyan külföldi fajtáé, amely egyetlen magyarországi fajtakísérletbe sem került be - mutatott rá. 

Ha egyenletes, stabil minőségű búzát akarnak termeszteni és átadni a feldolgozóiparnak, csakis hosszabb ideig kipróbált fajtákat érdemes termeszteni - hívta fel a gazdák figyelmét Bedő Zoltán. 

A szakember elmondta: a fémzárolt vetőmag mennyiség csaknem felét tíz fajta adja, abból nyolc hazai, illetve martonvásári nemesítésű búza szaporítóanyagaként kerül forgalomba. 

A martonvásári nemesítők újabb három, a múlt év végén állami elismerést nyert, kiváló fajtát adtak a termesztőknek, s több fajtajelöltjük "vizsgázik" jelenleg is a kísérleti parcellákon. 

A szakmai rendezvényen bejelentették, hogy kétéves előkészítő munka után várhatóan a hónap végén véglegesítik az új búzaszabványt, amely előreláthatóan 2013 januárjában lép hatályba. Bevezetése a gazdáknak semmilyen többletköltséget nem jelent - hangsúlyozta Tömösközi Sándor egyetemi docens.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról