Gazdaság MTI 2012. június. 13. 15:26

"Meglesz az ország kenyérnek valója, és még kivitelre is jut"

Idén a tavalyi 4,5 millió tonnával szemben 3,7-4 millió tonna őszibúza-termésre számít a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

Ács József, a gabonatermesztők országos választmányának elnöke szerdán Budapesten egy szakmai tanácskozáson az MTI-nek elmondta: ennél konkrétabb termésbecslésbe nem kíván bocsátkozni, mert a betakarítható búza mennyiségét sok tényező befolyásolja. Hozzátette, az idén is "meglesz az ország kenyérnek valója, és még kivitelre is jut".

A tavaszi vetésű növényeknek jót tett a csapadék. A kukoricából és a napraforgóból a szakértők szerint rekord körüli termés várható a növények mostani állapotát tekintve. A kukorica vetésterülete 1,2 millió hektár, a napraforgóé pedig ennek a fele. Az utóbbi napok viharai ugyanakkor az elnök szerint főként az ország déli területein okoztak károkat, kisebb körzetekben sávosan.

A választmányi tagok szerint országosan inkább a szárazság okozza a nagyobb gondot a gazdálkodóknak. A szélsőséges időjárási körülmények - azaz az aszály és a fagy - leginkább a repcét viselte meg. Van olyan térség az országban, ahol az elvetett terület 70 százaléka kipusztult. 

A szélsőséges időjárás miatt az őszi búza hozamai is igen eltérőek lesznek az országban. Van, ahol hektáronként 3 tonnát alig meghaladó mennyiséggel számolnak átlagosan, míg más régióban az átlag várhatóan a 4 tonnát is meghaladja hektáronként. Más kalászosokra - például az árpára - ugyanilyen arányú hozameltéréseket prognosztizálnak a szakemberek.

Tóth István, a MOSZ titkára arról is beszélt az MTI-nek, hogy a vidékfejlesztési miniszter kijelentése, miszerint az 500 hektár feletti területen gazdálkodók birtoka nagybirtoknak számít - és állami támogatást sem kaphat - bizonytalanságot okozott az ágazatban. Ennek súlyos gazdasági hatásai lehet - értékeli a MOSZ titkára. Szerinte emiatt például csökkenhet az agrárium hozzájárulása a GDP-hez, fejlesztések maradhatnak el, munkahelyek ezrei szűnhetnek meg. Ezért ezt a kijelentését a miniszternek tisztáznia kell - mondta Tóth István.

A MOSZ titkárának állításaira reagálva a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI megkeresésére közölte: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Lakitelken a nagybirtokokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy az állami földek hasznosításánál az államnak nem az 1.200 hektárnál nagyobb területtel rendelkező cégeket és magánszemélyeket kell támogatnia. A kormány célja a kis és közepes családi gazdaságok megerősítése, s nem a nagybirtok-koncentráció elősegítése.

A miniszter beszédében állami támogatásról szó sem volt. A kormány és a vidékfejlesztési tárca minden esetben a jogszabályoknak megfelelően jár el az agártámogatások odaítélésénél - olvasható a VM közleményében. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról