2012. május. 30. 06:06 MTI Utolsó frissítés: 2012. május. 30. 09:56 Gazdaság

Fertőzöttek a bakonyi árpatáblák

A főként párás, csapadékos időre jellemző fertőzést, a hálózatos levélfoltosságot figyelték meg a bakonyi árpatáblákon; a betegség gyakorisága 50-70 százalék közötti a vizsgált területeken - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága.

Kártevők és betegségek jelentek meg a bakonyi árpatáblákon. Markóné Nagy Krisztina növényvédelmi zoológus felhívta a figyelmet arra, hogy Veszprém megyében nem mondható általánosnak a főként az őszi búzát és az őszi árpát sújtó megbetegedés (Dreschlera spp.), ugyanakkor a kórokozó kezelést igényel, mert a csapadékos időjárás tovább segíti a terjedését.

Az igazgatóság szakembereinek májusi észlelése alapján az őszi árpát a vetésfehérítő bogár is megtámadta, a kártevő a melegebb napokon nagyobb számban telepedett be a gabonatáblákba. Több területen a szárazság miatt megkezdődött az alsó levelek sárgulása. Hangsúlyozta: a megfigyeléseik nem reprezentálják a megye egészét, de szeretnék felhívni a gazdálkodók figyelmét a megfelelő védekezésre. A megyében csaknem 7000 hektáron termesztenek árpát. Elmondta: Veszprém megye több borvidékén erős atkakártétel tünetei láthatóak a szőlőültetvényeken, amelyeket a szakemberek már a rügypattanás óta tapasztaltak. A szabad szemmel nem látható kártevő ellen a szőlőt kezelni kell, a tőke korától függetlenül.

A gesztenyefáknak komoly problémát okoz a vadgesztenyelevél-aknázómoly (Cameraria ohridella). Több önkormányzat a belterületeken permetezéssel védekezett ellene, azonban sok helyen nem sikerült időben védekezni a kártevő ellen, ott várható a lombozat károsodása - jegyezte meg.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.