2012. január. 09. 10:52 MTI Utolsó frissítés: 2012. január. 09. 11:40 Gazdaság

Külső gazdasági sokkra készül Kína

A hazai gazdasági kilátások pozitívak ugyan, de a nemzetközi helyzet miatt Kínának fel kell készülnie külső sokkokra - véli a központi bank kormányzója.

A nemzetközi gazdasági helyzet miatt Kínának fel kell készülnie nehézségekre, még akkor is, ha a hazai gazdaság számára pozitívak a kilátások - mondta a Hszinhua hírügynökségnek adott vasárnapi interjújában Csou Hsziao-csüan, a központi bank szerepét ellátó Kínai Népi Bank kormányzója.

Az eurózóna adósságválsága, az amerikai gazdaság kilátásainak bizonytalansága és a feltörekvő országok lassuló növekedése miatt a kínai kormánynak oda kell figyelnie és készen kell állnia, hogy "a külső sokkokat a megfelelő gazdaságpolitikai eszközökkel kezelni tudja, bármikor is jelentkezzenek azok". Arra a kérdésre, hogy milyen veszélyeket lát a nemzetközi helyzet kapcsán, Csou úgy fogalmazott: elképzelhető a külföldi tőke nagyarányú kivonása is Kínából.

A hazai gazdaságot illetően optimistán nyilatkozott a kormányzó, aki szerint a kelet-ázsiai országnak minden esélye megvan, hogy erős növekedést produkáljon az újévben. A tartományi kormányzatok adósságállománya és ingatlanhitelei kezelhetőek - ismételte Csou Ven Csia-pao miniszterelnök hétvégi szavait, aki a nemzeti pénzügyi munkakonferencián mondta ugyanezt.

A Kínai Népi Bank vezére ugyanakkor a veszélyekre is felhívta a figyelmet: az infláció idén is gondokat okozhat, így folytatnia kell a drágulás elleni küzdelmet. Véleménye szerint a 2012-es célként kitűzött 4 százalékos infláció nehezen lesz tartható, Csou 5 százalék körüli átlagos áremelkedést valószínűsít.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.