Gazdaság MTI 2011. november. 15. 18:45

Fél évtizedes lehet a görög recesszió

Görögországban mérséklődött a gazdasági visszaesés üteme az idei harmadik negyedévben, de a recesszió várhatóan még jövőre is folytatódik. 2012 már sorban az ötödik év lesz, amikor csökken a hazai össztermék (GDP) az államadósság-válsággal küzdő országban.

A görög statisztikai hivatal kedden közölt adatai szerint a GDP 5,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A második negyedévben nagyobb, 7,4 százalékos, az első negyedévben még nagyobb, 8,3 százalékos visszaesést mértek.

A viszonylagos javulást a jól sikerült nyári turistaszezonnak és az exportban megindult kedvező tendenciáknak tulajdonítja a statisztikai hivatal.

Ennek ellenére a görög gazdaság várhatóan még 2012-ben is recesszióban marad. Az Európai Bizottság legutóbbi előrejelzése szerint az idei 5,5 százalékos visszaesés után 2012-ben 2,8 százalékos GDP-csökkenés következik, és a növekedés csak 2013-ban indul meg, amikor 0,7 százalékkal nő majd a GDP. Görögország így várhatóan megszakítás nélkül fél évtizedet tölt el recesszióban.

AP

A visszaesést hazai és külföldi elemzők egyaránt az államadósság-válság kezelését szolgáló megszorításoknak tulajdonítják. Az adósság azonban a brüsszeli bizottság szerint a megszorításokkal együtt is tovább nő, a prognózis alapján a GDP-arányos államadósság az idei 162,8 százalékról 2012-ben 198,3 százalékra, 2013-ban 198,5 százalékra emelkedik majd.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?