2011. október. 07. 08:14 MTI Utolsó frissítés: 2011. október. 07. 09:42 Gazdaság

Ma van a Tisztes Munka Világnapja

A szakszervezetek és más társadalmi szervezetek minden év október 7-én tartják meg a Tisztes Munka Világnapját; ebből az alkalomból világszerte a tisztességes és méltányos munkához való hozzáférést követelik minden ember számára, valamint olyan feltételek megteremtését, hogy a dolgozó emberek ne kényszerüljenek méltánytalanul a feketegazdaságba.

A tisztes munkát mint koncepciót a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet vezette be és kezdte el terjeszteni 1999-ben. A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) kezdeményezésére minden év október 7-én - idén már negyedik alkalommal - rendezik meg a világnapot és hívják fel a szakszervezetek a figyelmet arra, hogy a munkavállalók tízmilliói dolgoznak tisztességtelen munkafeltételek, olykor embertelen körülmények között. Ezen napon Magyarországon is tartanak szakszervezeti rendezvényeket.

A Tisztes Munka Világnapja 2011. évi nemzetközi prioritásai közé tartozik a pénzügyi piacok szabályozására irányuló kampány a Pénzügyi Tranzakciós Adó (Financial Transaction Tax) bevezetésének támogatására.

További kiemelt célként kezelik az úgynevezett "precarious work", azaz a bizonytalan munkafeltételek problematikáját. A világnap szervezői szerint az atipikus foglalkoztatás formái a gazdasági válság hatására igencsak elterjedtek világszerte. Az atipikus munkaszerződések, limitált szociális védelem és törvényes jogosultságok, magas fokú munkahelyi bizonytalanság, alacsony bérek, hiányos munkaegészségügyi és munkabiztonsági feltételek jellemzik a foglalkoztatást. Az idén a világnapon 465 rendezvényt tartanak világszerte, 75 országban.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.