2011. szeptember. 26. 11:14 MTI Utolsó frissítés: 2011. szeptember. 26. 11:15 Gazdaság

Az utóbbi két évnél sokkal jobb a szőlőtermés a soproni borvidéken

Mennyiségre és minőségre is közepesen jó az idei kékfrankos-termés Sopronban - közölte az MTI érdeklődésére Taschner István hegybíró.

A szőlő musttartalma 17 fok feletti, a hektáronkénti termés átlagosan 75 mázsa körül van - mondta, hozzátéve,hogy a termés majdnem egyharmadát még nem szedték le. Egyfelől a jó idő miatt kivárnak a gazdák, másrészt többen tagjai ausztriai szövetkezetnek, ott pedig október elején kezdődik a szüret, amely így ezeken a földeken két hét múlva fejeződhet be.    

A hegybíró két hete arról beszélt az MTI érdeklődésére, hogy  az átlagosnál valamivel szerényebb mennyiségű, de az utóbbi két évnél sokkal jobb a szőlőtermés a soproni borvidéken.    

Akkor kifejtette: a korai piros veltelinit, a zenitet és az Irsai Olivért szedték le eddig - termésátlaguk hatvan mázsa volt hektáronként, ami a sokéves átlagnál valamivel kevesebb. Ezeket a szőlőket azonban nem felvásárlásra, hanem saját feldolgozásra szánják a gazdák - mondta.    

Hozzátette: az idei termés 15-20 százalékát károsította a jég, noha volt olyan terület - épp a fehérszőlőket adó Harka és Kópháza vidéke - ahol egy százhektáros területen 60 és 100 százalék között volt a jéggel elvert termés aránya.

zöldhasú
Hirdetés