Kevés és drága lesz az idei bor
A minőségre viszont várhatóan nem lesz panasz, bár sok múlik majd a borászok szakértelmén.
A minőségre viszont várhatóan nem lesz panasz, bár sok múlik majd a borászok szakértelmén.
A szárazság és a tavaszi fagy miatt 15-20 százalékos terméskiesés várható az egyes fajtáknál. A kiváló évjárat lehetősége viszont így is megvan.
A legtöbb borvidéken a napos szeptember kárpótolta a borászokat a korábbi kellemetlenségekért, de egyes területeken – főleg a Dunántúl északi részén – a fagy, a jég és a csapadékos augusztus jóvátehetetlen károkat okozott.
Átlagos mennyiségű, de jó minőségű termést adnak az idén a villányi cabernet franc szőlőültetvények, amelyek a borvidék Villányi franc néven forgalomba kerülő vezértermékének alapanyagát biztosítják.
Ha az időjárás ilyen marad, akkor nagyon jó minőségű lesz a szőlő. A közepes mennyiség azzal magyarázható, hogy virágzás idején hűvös volt még.
Finom borokat kóstolhatnak azok, akik ellátogatnak szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkba, ahol Szent Vincének, a szőlészek védőszentjének névnapját ünneplik. Az érdeklődők megtudhatják azt is, milyen lesz az idei szőlőtermés.
Az idén 1,8 millió hektoliter körüli bormennyiség került a pincékbe Magyarországon, a múlt évi mintegy 2,5 millió hektoliterrel szemben - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. Szerinte a magyar a bormérlegből mintegy 500-600 ezer hektoliter hiányzik.
Jó minőségű az idei szőlőtermés, régen volt ilyen egészséges a magyar szőlő, de az olcsóbb borokból várhatóan olasz importra szorul az ország - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Mennyiségre és minőségre is közepesen jó az idei kékfrankos-termés Sopronban - közölte az MTI érdeklődésére Taschner István hegybíró.
Az átlagosnál kevesebb, de jó minőségű a szőlőtermés a Villányi borvidéken, ahol a meleg, napos időjárás a későn érő fajtáknak és a szüretelőknek egyaránt kedvez.
A magyarországi bortermelés jelenlegi csökkenő iránya tovább folytatódhat a következő években, mivel kevés a korszerű, újonnan ültetett szőlőterület Magyarországon - mondta Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonosa csütörtökön Budapesten a 20. Budavári Borfesztiválon.