Bár a szőlő minőségére eddig nincs panasz, áttörésre idén sem számíthatnak a gazdák – véli Varsányi Lajos, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, aki Heves megyei online lapnak nyilatkozott. Elmondása szerint ugyan a gazdák drágábban tudják eladni a szőlőt, a fogyasztók vásárlóereje csökkent.
Kezdetét vette a szüret az Egri Borvidéken, szedni lehet a Zenitet, a Menoire-t, az Irsai Olivért és a Turánt is, de a 17 mustfokot elért Muscat ottonel szintén betakarítható. Mi több – az utóbbi hetekben felgyorsult érési folyamatnak köszönhetően –, például a korai-közép Cserszegi fűszeresre sem kell már sokat várni. A nagy átlagot tekintve ugyanakkor normálisnak mondható ez a szüreti időpont, csak néhány fajta esetében beszélhetünk kicsit korábbi kezdésről.
Varsányi Lajos, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának (EBHT) elnöke a Heves megyei online lapnak, a heol.hu-nak nyilatkozva elmondta, a bortermelő gazdák a mennyiséget és a minőséget tekintve is elégedettek lehetnek az idén, a szőlők jól teleltek, számottevő fagykár nem volt, sem a gombabetegségek, sem a kártevők – a szőlőmoly kivételével – nem okoztak fejfájást a termelőknek. Varsányi elmondta, a pincékben lévő készletek jelentősen megcsappantak, tárolási gondok aligha lehetnek. El kell ismerni azonban azt is: ez elsősorban a tavalyi csekélyebb mennyiségű terméssel magyarázható, mintsem a piaci kereslet megélénkülésével – tette hozzá. A pozitív előjeleknél maradva megjegyezte, lassan elkopnak a boltokból a felszámolásokból eredő, nagyon olcsón értékesített borok, bár a kereskedelemben azért még itt-ott rontják az árakat.
Az 5700 hektáros Egri Borvidéken mindössze 5300 hektárról érkezett termésbecslés, ami a műveletlenül hagyott területek igen nagy arányáról árulkodik. A próbafokolások alapján azonban a minőség rendkívül jónak ígérkezik: még elegendő a nedvesség a talajban, s a napsütéses órák száma is kedvezően alakul. "Aggódok viszont, hogy túl sokáig tart az aszályos meleg idő, ami már káros is lehet: csökkenhet a szőlő savtartalma és a mennyisége is" – jelentette ki Varsányi Lajos.
Az EBHT elnöke szerint egyértelmű a felvásárlási árak emelkedése is. Például míg az Irsai Olivér kilójáért tavaly 95 forintot adtak, addig az idén 110–130 forint várható. A fehér fajták esetében általában 10–20 százalékos, a kékeknél ettől valamivel kisebb emelkedésre van kilátás. "Igaz viszont, ezzel is csak nullszaldós lesz az ágazat, hektáronként várható 85 mázsás termésátlag mellett nyereségre nemigen számíthatnak a termelők" – jegyezte meg, majd hozzátette, általános jelenség a vásárlóerő csökkenése. Ez nem utolsósorban a devizahitelek radikálisan megemelkedett törlesztőrészleteivel magyarázható, ami pedig a fogyasztás drasztikus visszaesését is eredményezte. Ezt tetézi, hogy a borvidéken több jelentős felvásárló is kiesett; van olyan, aki gazdasági okok miatt kénytelen szüneteltetni tevékenységét, mások pedig már csak saját szőlőt dolgoznak fel.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.