Gazdaság MTI 2011. június. 07. 09:32

Eredményesen működött tavaly az MNB

Az MNB-nek 2010-ben, a 2009. évi 65 milliárdot meghaladó nyereséggel szemben 41,6 milliárd forint vesztesége képződött, Simor András jegybankelnök szerint azonban összességében eredményesen működött az MNB tavaly - áll a jegybank tavalyi gazdálkodásáról készült jelentésben.

Az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentum szerint az eredmény elsősorban a devizaárfolyam-változásból származó korábbi kiemelkedően magas nyereség több mint 86 milliárdos visszaesése, másrészt a pénzügyi műveletek realizált eredményének 31 milliárdos csökkenése miatt romlott. A nettó kamat- és kamatjellegű eredmény a forint- és devizahozamok közötti különbség csökkenésének köszönhetően mintegy 10 milliárddal javult, és az egyéb eredménytényezőkből származó nettó ráfordítások is csökkentek, 400 millió forinttal.

A több éve folyó hatékonyságjavító projekt eredményeként 2010-ben a jegybank a működési költségek terén jelentős, több mint 900 millió forintos megtakarítást, az előző évi kiadásokhoz képest 6,9 százalékos csökkenést ért el. A működési hatékonyság javítása kiterjedt - a személyi jellegű ráfordítások mellett - az információtechnológiai és az üzemeltetési költségekre is. Összességében az MNB 2010. évi működési költségei 13 milliárd forint alatt maradtak, ilyen alacsony működési kiadásokra az MNB történetében utoljára 2003-ban volt példa - áll a jelentésben.

Simor András
Túry Gergely
zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?