2010. november. 11. 11:17 MTI Utolsó frissítés: 2010. november. 11. 11:16 Gazdaság

Hatszázmillió dolláros globális rizskutatási program indul

Hatszázmillió dolláros (119 milliárd forintos) globális kutatási együttműködés indul a rizshozamok javítására, ezáltal a környezeti terhelés és a szegénység enyhítésére.

A Global Rice Science Partnership elnevezésű programot a manilai székhelyű Nemzetközi Rizskutatási Intézet (IRRI) vezetésével, valamint két francia szervezet, egy japán kutatóközpont és több száz kormány, vállalat és civil szervezet együttműködésével indították útjára Hanoiban, ahol közel 70 ország rizskutatói, vállalatvezetői, szakpolitikusai és kereskedői találkoztak a napokban, hogy megvitassák a kutatás és a kereskedelem kérdéseit.

A nagyszabású program a tervek szerint a következő öt évben összefogja majd a rizzsel kapcsolatos nemzetközi kutatásokat, amelyeknek célja a terméshozamok növelése, valamint a klímaváltozás hatásaival szemben ellenállóbb fajták kifejlesztése. A kezdeményezés elindítói szerint a hozamok növekedése bővítheti a kínálatot és csökkentheti az árakat, ezáltal 2020-ra akár 72 millió, 2035-re pedig 150 millió embert emelhet ki a szegénységből.

„Tekintve, hogy a rizs alapvető élelemforrást jelent a világnépesség több mint fele és a fejlődő világ legnagyobb része számára, nem lehet kérdéses, hogy a rizs hozzáférhetősége egyenlő az élelmiszerbiztonsággal" - hangsúlyozta Robert Zeigler, az IRRI főigazgatója.

A nagyobb hozamok hozzájárulhatnak a környezet védelméhez is, hiszen a farmereknek így nem kell annyi új területet bevonniuk a termelésbe. A kutatók szerint ennek köszönhetően 2035-ig több mint 1,2 millió hektár erdő, lápos terület és más természetes ökoszisztéma őrizhető meg eredeti állapotában. Az erdők megóvása, valamint a javuló öntözési technológiák ráadásul becslések szerint több mint egymilliárd tonna szén-dioxid kibocsátásától óvhatják meg a légkört.

A tervek szerint a célok elérése érdekében a rizskutatás éves globális finanszírozását a jelenlegi mintegy 100 millió dollárról (19,8 milliárd forintról) 2015-re 139 millió dollárra (27,6 milliárd forintra) növelik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.