2010. november. 05. 09:02 MTI Utolsó frissítés: 2010. november. 05. 09:02 Gazdaság

Betiltják a mirelitcsirkét Oroszországban

Oroszország 2011. január 1-től átfogó tilalmat vezet be a mélyhűtött baromfihús gyártására és forgalmazására - jelentette be Gennagyij Onyiscsenko tiszti főorvos, a fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője.

Oroszországban január 1-től csakis előhűtött baromfihús lesz forgalomban, mert Gennagyij Onyiscsenko tisztifőorvos szerint ebben maradnak meg a hasznos összetevők. Mindeddig a mélyhűtött baromfihús felhasználása csak a gyermekélelmezésben volt tilos, és idén év elején betiltották a klórt tartalmazó oldatokkal kezel baromfihúst. A tiszti főorvos szerint az intézkedésről már tájékoztatták a Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal kialakulóban lévő vámunió másik két tagállamát. 

Oroszország baromfihús-felhasználásának mintegy 25 százalékát importból fedezi, s a teljes behozott mennyiség mélyhűtött állapotban érkezik az országba. A tilalom csökkenti az orosz baromfihús-importot, csapást mér a hazai termelőkre, de alighanem a fogyasztókra is. A boltokba kerülő mennyiség 40-50 százaléka ugyanis mélyhűtött, és ilyen állapotban tárolják a különféle tartalékokat is. Sok nehezen hozzáférhető vidéken azonban kizárólag mélyhűtött húst árulnak. 

Szakértők szerint a tilalomnak igen váratlan következményei lehetnek, s mindenképpen a piac stabilitásának megingásához vezet. Úgy vélik, a mélyhűtött baromfihús ára előbb jelentősen csökken majd, mert a termelők és a kereskedők igyekeznek megszabadulni a készleteiktől, de aztán gyors drágulás következik, mert jóval kevesebb lesz a piacon az áru. Mindemellett Oroszország a tilalom bevezetésével saját exportját is veszélyezteti. A tiszti főorvos viszont arra számít, hogy az intézkedés ösztönzi a korszerű technológiák és logisztika fejlesztését.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.