2010. november. 02. 11:30 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. november. 02. 11:33 Gazdaság

Borhamisítás répacukorral

Répacukorból származott a bor alkoholtartalmának 80 százaléka egy soltvadkerti pincészet 260 hektoliteres hordós bortételében – idézte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a honlapját a baon.hu.

Az élelmiszerbiztonsági jogsértéseket felsoroló listából kiderül, hogy a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) ellenőrei októberben másik két bortermelőt is hamisításon értek - olvasható a baon.hu-n.

Minősítés nélkül forgalmazta a kiskőrösi Flottvin Kft. a „Flancos” száraz, és a „Cimbalmos” félédes vörösborát – állapította meg ellenőrzésekor a hatóság. A kiskőrösi pince „Hordó Gyöngye” száraz fehér, és „Pince Kincse” félédes fehér bora az engedélyezettnél magasabb kén-dioxidot tartalmazott, valamint illat- és ízhibát hordozott. Az MgSzH szerint a pincekönyv vezetése sem felelt meg jogszabályban előírtaknak, a borkészlet és a származási bizonyítványokkal igazolt készlet nem egyezett. Ezeken kívül a borok palackozáskor nem a tételszámnak megfelelően jelöltek. A feltárt szabálytalanságok miatt a pincét 30 napra ideiglenesen bezárta a hatóság.

Ugyanez lett a büntetése a kiskőrösi Vinorál-Family Kft.-nek és kiskőrösi székhelyű, de telephelyét Soltvadkerten üzemeltető Pohankovics László pincészetének. Előbbi ötliteres műanyag kannába töltött száraz fehér borában a tényleges alkoholtartalom 26 százaléka – azaz 2,44 térfogatszázalék –, utóbbinál pedig 260 hektó hordós, forgalomba nem került bor alkoholtartalmának 80 százaléka – azaz – 6,26 térfogatszázalék – volt répacukor eredetű.

zöldhasú
Hirdetés