2010. június. 04. 12:51 MTI Utolsó frissítés: 2010. június. 04. 12:57 Gazdaság

GOSZ: az idei időjárás tragédia a gabonatermelőknek

Az idei időjárás tragédia a termelőknek, mivel a terméskiesés az idén a gabonaféléknél várhatóan meghaladja majd a 30 százalékot - mondta az MTI-nek Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke pénteken.

Mindez azt jelenti, hogy előreláthatólag 4-5 millió tonna gabonával terem kevesebb a szokásosnál. Vagyis: 9-10 millió tonna betakarításával lehet számolni. A szakember aláhúzta: ez a mennyiség még mindig elegendő a belföldi ellátás biztosításához. A termelőknek azonban a befektetett pénzük sem térül meg ebben az évben, azaz haszonra egyáltalán nem számíthatnak.

Egy átlagos évben Magyarországon a két legfontosabb gabonaféléből, azaz kukoricából 8-9 millió tonna, míg búzából 4-5 millió tonna az átlagos mennyiség. A kivitel mennyisége évente 2-4 millió tonna, a többi a belföldi felhasználás. Általában a megtermelt mennyiség harmadát lehet eladni külföldön.

Vancsura József szerint a kivitel lehető legnagyobb hányadát "bőrben", azaz feldolgozva kellene értékesíteni. Ehhez azonban a magyar állattenyésztés tervszerű és hosszú távú fejlesztésére volna szükség. Azaz a gabonatermesztés terén is a rendszerszemlélet meghonosítása volna a követendő. Ugyanis mind Magyarországon, mind az unióban a globális kihívásokra kell megfelelő válaszokat adni.

Ezért a GOSZ néhány éve már kezdeményezte az egységesen jó minőségű Pannon Búza termesztésének bevezetését. Emellett a minőségi áru nagy mennyiségű - 500.000-1.000.000 tonna - készleten tartását, hogy a vásárlókat az év minden szakában ki lehessen szolgálni. A kukoricánál pedig már megkezdődött az ipari felhasználásra szánt fajták termelési technológiájának szelekciója, például olyanoké, amelyek bioüzemanyagoknak, illetve más ipari feldolgozásra alkalmasak. Bioetanol előállítására évente 1-2 millió tonna kukoricát használhatnak fel - közölte a GOSZ elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról