2010. február. 22. 10:23 MTI Utolsó frissítés: 2010. február. 22. 11:09 Gazdaság

Hatodik hónapja nő a külföldi tőke beáramlása Kínába

Januárban már a hatodik egymást követő hónapban nőtt Kínában a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) állománya: összesen 8,1 milliárd dollár új tőke érkezett az országba, 7,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál – közölte hétfőn a pekingi kereskedelmi minisztérium.

A januári bővülés elmaradt a decemberi növekedéstől, de ebben szerepe van a legnagyobb kínai ünnep, a holdújév napokig tartó ünnepségsorozatának, így a kevesebb munkanap miatt nem vethető össze a két adat. Decemberben 12,1 milliárd dollárral bővült az FDI, ami éves összehasonlításban csaknem 100 százalékos növekedés.

Az ázsiai országba tavaly összesen 90 milliárd dollár értékű működőtőke érkezett, 2,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. 2008-ban éves szinten még 23,6 százalékkal nőtt a tőkebeáramlás, de az év vége felé, a világméretű gazdasági válság mélyülésével párhuzamosan lassulni kezdett a folyamat, és 2009 januárjában már 33 százalékos visszaesést mértek éves összevetésben.

A kétszámjegyű FDI-növekedéshez szokott kínai gazdaságban egészen augusztusig hónapról hónapra csökkent a működőtőke-beáramlás. Hasonló legutóbb a kilencvenes évek végén kitört ázsiai pénzügyi válság idején fordult elő.

Kínában, az amerikai és a japán után a világ harmadik számú gazdaságában a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi utolsó negyedévben 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az év első három hónapjában 6,1 százalékos volt a növekedés.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?