2010. február. 22. 10:23 MTI Utolsó frissítés: 2010. február. 22. 11:09 Gazdaság

Hatodik hónapja nő a külföldi tőke beáramlása Kínába

Januárban már a hatodik egymást követő hónapban nőtt Kínában a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) állománya: összesen 8,1 milliárd dollár új tőke érkezett az országba, 7,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál – közölte hétfőn a pekingi kereskedelmi minisztérium.

A januári bővülés elmaradt a decemberi növekedéstől, de ebben szerepe van a legnagyobb kínai ünnep, a holdújév napokig tartó ünnepségsorozatának, így a kevesebb munkanap miatt nem vethető össze a két adat. Decemberben 12,1 milliárd dollárral bővült az FDI, ami éves összehasonlításban csaknem 100 százalékos növekedés.

Az ázsiai országba tavaly összesen 90 milliárd dollár értékű működőtőke érkezett, 2,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. 2008-ban éves szinten még 23,6 százalékkal nőtt a tőkebeáramlás, de az év vége felé, a világméretű gazdasági válság mélyülésével párhuzamosan lassulni kezdett a folyamat, és 2009 januárjában már 33 százalékos visszaesést mértek éves összevetésben.

A kétszámjegyű FDI-növekedéshez szokott kínai gazdaságban egészen augusztusig hónapról hónapra csökkent a működőtőke-beáramlás. Hasonló legutóbb a kilencvenes évek végén kitört ázsiai pénzügyi válság idején fordult elő.

Kínában, az amerikai és a japán után a világ harmadik számú gazdaságában a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi utolsó negyedévben 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az év első három hónapjában 6,1 százalékos volt a növekedés.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?