2010. január. 02. 11:12 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. január. 02. 10:38 Gazdaság

A PSZÁF idén a hitelkockázatokra és az ügyfelek védelmére koncentrál

A hitelkockázatokra, a jövedelmezőség és tőketervezésre, a likviditásra és az ügyfelek védelmére koncentrál 2010-ben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), ez irányú ajánlásokat és módszertani útmutatókat ad a felügyelt intézményeknek.

A felügyelet honlapján közzétett dokumentum szerint a hitelpiac transzparens működésének lényeges feltétele a jelenleg hiányzó teljes körű lakossági hitelregiszter felállítása, és a megbízható fedezetértékelést támogató hivatalos ingatlanpiaci árstatisztika kialakítása. Tekintettel arra, hogy a hitelkockázati ciklus csúcsa 2010-ben várhatóan, a PSZÁF a hitelkockázaton belül külön kiemelt figyelemmel kíséri a jelzáloghitelek fedezetértékelésének, és az átütemezett hitelek kezelésének a problémáját.

Mivel a gazdasági válság hatására a magyar ügyfelek is szembesültek azzal, hogy a megfelelő tájékoztatás hiányában növekszik a fogyasztók megtévesztésének veszélye, a tőkepiaci felügyelet fokozottan ellenőrzi azt, hogy a szerződésekben vállalt kötelezettségeiket az adott intézmények megfelelő módon teljesítsék. Ugyanakkor a felügyelet külön figyelmet fordít arra, hogy mindenkor maradéktalanul rendelkezésre álljanak a befektetési szolgáltatóknál az ügyfelek tulajdonában lévő pénzügyi eszközök és pénzeszközök.

A PSZÁF kiemelten értékeli a 2010. évi üzleti stratégiában a tőkekockázatot, mert – az indoklás szerint – számítani kell arra, hogy a pénzügyi szektor jövedelmezősége és belső tőketermelő képessége tovább romolhat.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?