2009. szeptember. 03. 10:29 ecoline.hu Utolsó frissítés: 2009. szeptember. 03. 10:22 Gazdaság

Gondolkodóban Európa: le vagy föl?

Ahogy Európában mindenhol, budapesti börzén is iránykereséssel telt a csütörtöki kereskedés első órája. Itthon csak az OTP-t veszik.

A BUX a szerdai 4,4 százalékos zuhanás után ma masszív, bő két százalékos pluszban 18 725 kezdett, azonban a kereskedés első perceiben ismét esni kezdett, s alig 20 perc múlva már 18 500 pont alatt járt. Innen jött egy újabb fordulat, s 10 órára 18 630 pont környékére kapaszkodott vissza az index.

A vezető részvények mindegyike pluszban jár, kiugró teljesítményt azonban egyik sem mutat. A Mol 1,8, a Richter és az OTP 1,7 százalékkal áll magasabb szinten jelenleg, mint tegnap záráskor, miközben a Magyar Telekom egyelőre 1,2 százalékkal emelkedik. Az érdeklődés középpontjában álló OTP a 4700-as szinttel küzd: bár jóval fölötte, 4748 forinton indított, innen egészen 4655-ig esett, majd enyhén emelkedni kezdett.

A forgalom egyelőre elég magas, az első órában bő 4 milliárd forint értékben adtak-vettek részvényeket a BÉT-en. Most is mindenki az OTP-re koncentrál, amely a teljes forgalom 90 százalékát adja, miközben a bankpapíron kívül kizárólag a mol ment 100 millió forint fölé.

Hasonlóan teljesítenek a régiós börzék is. A cseh börze legfontosabb mutatója, a PX 1 százalék fölötti pluszban indított, majd enyhén esni kezdett, s 10-kor már csak 0,9 százaléknál járt, míg a varsói WIG-20 mutató az 1,5 százalékos pluszból adott le egy százalékot az első órában. A nyugati indexek a tegnapi záróérték körül ingadoznak. Bár jelenleg mind a frankfurti DAX-30, mind a Párizsi CAC-40, mind a londoni FTSE-100 enyhe pluszban jár, többször is megfordultak már az indexek reggel a negatív tartományban is.

Ecoline

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?