2007. május. 18. 15:04 MTI Utolsó frissítés: 2007. május. 18. 15:16 Gazdaság

Válságban a fűszerpaprika-ágazat

Válságban van Magyarországon a fűszerpaprika-termesztés és -feldolgozás, mivel a termőterület a korábbi 10-14 ezer hektárról 3-4 ezer hektárra, a feldolgozott mennyiség pedig 6 ezer tonnáról mintegy 2 ezer tonna körüli mennységre csökkent - mondta Jaksa Lajos, a Fűszerpaprika Terméktanács elnöke pénteken.

A szakemberek e témáról tanácskoztak a Fűszerpaprika Fórumon a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (KÉKI) szervezésében pénteken Budapesten. Jaksa Lajos elmondta: a drasztikus termelés-visszaesés a 2004-es paprikabotrány következménye. A magyar fogyasztók közül ugyanis többen már nem bíznak a nagyüzemi előállítókban. Ez utóbbiak termékei helyett a "szürke gazdaságban" gyártott kistermelői paprikát vásárolják. Így ez a szektor csaknem annyi őrleményt állít elő, mint az ipari méretekben termelő üzemek.

Annak érdekében, hogy az ipari termelés alapanyaga biztosítható legyen, a feldolgozók Szerbiából, a Vajdaság bácskai területeiről hoznak be, a magyar alapanyag minőségével csaknem teljesen egyező paprikát. Ez utóbbi áru a belföldi alapanyagnál mintegy 20 százalékkal olcsóbb. A magyar fűszerpaprika kivitel is jelentősen viszaesett. A korábbi több ezerről, alig ezer tonnára.

Jelenleg egy hektár fűszerpaprika önköltsége egymillió forint körül mozog. Egy hektáron mintegy 10-12 tonna paprika terem. Ezt a mennyiséget a felvásárlók átlagosan, mintegy 1,2 millió forintért veszik meg. A jelenlegi helyzeten a terméktanács vezetője szerint egy, a fogyasztást ösztönző, a magyar termékbe vetett bizalom helyreállítását célzó marketingkampánnyal lehetne segíteni. Ennek éves költsége 20-30 millió forint között mozogna.

Bánáti Diána, a KÉKI főigazgatója arról beszélt, hogy a bizalom helyreállítása fontos, az általa vezetett intézet részben ezért is szervezte a fórumot. Másrészt viszont azért, hogy a szakembereket megismertesse a terület új eredményeivel. A főigazgató elmondta: a "paprikabotrányt" követően a KÉKI-ben kifejlesztették azokat az eljárásokat, amelyek segítségével mind a mikotoxinokat - azaz a penészgombák által termelt méreganyagot -, mind pedig az idegen színező anyagokat gyorsan ki lehet mutatni. Bánáti Diána szerint mindez azért fontos, mert a magyar fogyasztóknak a hungarikum szó hallatán az elsők között a fűszerpaprika jut az eszébe. A magyar kultúra része ugyanis a paprika, a fűszerpaprika étkezési használata.
zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.