2005. február. 23. 12:11 eurohirek.hu Utolsó frissítés: 2005. február. 23. 12:14 Gazdaság

Az új tagországok fellendítik az EU gazdaságát

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) legfrissebb prognózisa szerint az Európai Unióhoz tavaly csatlakozott országok 4,6 százalékos GDP-növekedéssel járulnak hozzá 2005-ben az EU gazdasági eredményéhez, szemben az eurózóna 1,8 százalékos siralmas teljesítményével.

Az UNECE előrejelzése szerint a fogyasztói kereslet csökkenése miatt a világgazdaság globális lassulása fenyeget. A növekedés gátját jelenthetik az Egyesült Államok hatalmas folyó fizetési mérleg hiánya csökkentésére tett kísérletek is, amik nagy árfolyammozgásokat eredményezhetnek.

Az UNECE az Európai Unió egészének átlagában 2,2 százalékos gazdasági növekedést vár erre az évre. Ugyanakkor az euróövezet 2004. évi 1,9 százalékos növekedési üteme 2005-ben a jelek szerint 1,8 százalékra csökken. Ez jelentős mértékben a német gazdaság kiábrándító teljesítményének a következménye. Német elemzők szerint keserves erőfeszítéseket kell tennie a szövetségi köztársaságnak ahhoz, hogy a maastrichti 3 százalékos küszöb alatt maradjon a GDP-arányos államháztartási hiány, és legalább a célul tűzött 1,4 százalékos növekedést teljesíteni tudja az ország.

A húzóerőt a prognózis szerint az újonnan csatlakozott országok jelentik majd, közülük is kiemelkedik Csehország és Szlovénia, de a kisebb államoktól - mint például Ciprus és a „régi tag” Írország - is jó teljesítmény várható. A globális növekedés a 2004. évi 5 százalékról - a kínai és az amerikai gazdaság tartós szárnyalása ellenére is - várhatóan 4,25 százalékra lassul 2005-ben.

 

 

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?