Hazai gazdaság MTI 2011. július. 10. 10:48

Nincs fogalomban Magyarországon egészségre káros élelmiszer

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint a népegészségügyi termékadóról szóló törvénnyel kapcsolatban azok a kijelentések, amelyek a legálisan forgalmazott élelmiszert egyértelműen károsnak minősítenek, félrevezetőek és hitelrontóak, és alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére.

Magyarországon nincs forgalomban káros, az egészségre ártalmas élelmisze - hangsúlyozta a szövetség az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Mint írják, kritikával kell kezelni a népegészségügyi termékadóval sújtott élelmiszereket egyértelműen károsnak minősítő állításokat. "Azok ugyanis szakmailag megalapozatlanok, félrevezetőek lehetnek, több esetben kimerítik a hitelrontás fogalmát, és így jelentős kárt okoznak az érintett magyar élelmiszeripari cégeknek".

Az ÉFOSZ azt kéri a megszólaló politikusoktól, állami tisztviselőktől, hogy a nyilvános véleménynyilvánításuk során ragaszkodjanak a tényekhez, és kerüljék a hitelrontó, megtévesztő állításokat.

MTI / Mohai Balázs

A közlemény kitér arra is, hogy a só és a cukor (a szénhidrát) az életfenntartáshoz nélkülözhetetlen alapélelmiszerek, amelyekből egyetlen termék sem tartalmaz önmagában túlzott, a napi szükségletet meghaladó mennyiséget. Károsnak megalapozottan tehát csak egyes élelmiszerek túlzott fogyasztását lehet minősíteni, és csak abban az esetben, ha a jelentős energiabevitel mozgásszegény életmóddal párosul.

Az ÉFOSZ álláspontja szerint a népegészségügyi termékadó kivetését költségvetési célok indokolhatják, az adóval érintett termékkörök meghatározása ugyanakkor nem kezelhető az egészségre káros élelmiszerek szakszerű meghatározásaként; már csak azért sem, mert a termékek körének kijelölése még a só és cukortartalom szempontjából is következetlen, és tudományosan nem megalapozott.

Az egészséges táplálkozás és az élelmiszer-biztonság kérdéseiben megalapozottan állást foglalni csak komoly szaktudás birtokában lehet, "így elkerülhető mind a fogyasztók félrevezetése, mind a magyar gazdaság munkaadó és adóbevételt termelő szereplőit sújtó, indokolatlan károkozás" - hangsúlyozza az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.