Túl a kiváló tavalyi nedű kóstolgatásán, főként a borászok, de sokan mások is már a 2016-os év szőlőtermésének esélyeit fontolgatják a változékony januári időjárás függvényében. A mátrai borász, Molnár Gábor optimista, a fagyos napokat követő enyhébb időjárás után is jó borokat remél ebben az esztendőben
Ideálisnak mondható a mínusz 5 és mínusz 10 közötti időjárás, mivel a kártevők, kórokozók áttelelő alakjai jól megfagynak, míg a szőlőnek meg se kottyan ez a hideg – fogalmazott néhány napja a Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa, aki a Mátrai Borvidéken, Abasáron, mintegy 30 hektáron termel szőlőt.
A többféle borával sikeres, abasári olaszrizlingjével pedig a Vinagora nemzetközi borversenyen aranyérmet szerzett (2012), és vele a Nemzeti Borkiválóság Programban egyedüli mátrai borként 4 csillagot (2014), a Magyar Bormustrán aranyérmet (2015) elért szakember szerint egyelőre nem kell félteni a 2016-os borokat. Kivéve, ha a tél hátralevő részében a hőmérő higanyszála tartósan mínusz 15 fok alá süllyedne.
Az időjárásnak köszönhetően a borászok akár még némi pluszjövedelemre is szert tehetnek, ugyanis – ha így mennek tovább a dolgok – kevesebbet kell majd növényvédelemre költeni, sőt akár a permetezésen is lehet spórolni. A hidegebb időben ugyanis csökken a lisztharmat és a gombás fertőzések kockázata, de még a szőlőmoly és egyéb rovarkártevők jelenléte is. Persze, ehhez kell a kedvező tavasz is. Ideális esetben lesz elegendő eső, ami után a kellemesen meleg, száraz idő megakadályozza a kártevők számára kedvező pára kialakulását.
A többgenerációs szőlőtermelő mátrai borász prognózisa minden hegyvidéki termőhelyre, nemcsak szűkebb pátriájára, Abasárra vonatkozik. A jelenlegi idő egyformán jó borokat eredményezhet Tokaj-Hegyalján, de akár Villányban is.
Az okos borász a mostani időt hatékonyan használja ki. A nagyobb területtel rendelkező pincék, mint a Molnár és Fiai is, már januárban elkezdték a metszést, hogy tavaszra, rügyfakadásra minden dűlővel, sorral végezzenek, miközben folyamatosan vizsgálják, milyen „kondiban” van a szőlő, hogy a valóban kiváló termésre alkalmas, legegészségesebb rügyeket hagyják meg a tőkén. Ha jól végzik a munkájukat, akkor a magyar borok eddigi nemzetközi diadalmenete a 2016-os szüretből származó borokkal is tovább folytatódhat.