Gasztro hvg.hu 2016. január. 04. 20:12

Gyilkos desszert

A mocsi a japánok kedvenc újévi édessége, ami rendre halálos áldozatokat szed ilyenkor.

Különösen az idősebbeket fenyegeti a veszély, hogy torkukon akad a ragacsos, nyúlós, édes rizslisztes desszert. A hatóságok nem győzik figyelmeztetni az önfeledten ünneplő népeket, hogy ne akarják egyben lenyelni a csábító, ám alattomosan tapadós labdacsot, falatkát, mert akkor bizony nem szerencsét fog hozni.

Wikipedia

Napra pontosan egy évvel ezelőtt érkezett a hír, hogy csak Tokióban hárman haltak bele az újévi mohóságba. Ma egy 83 éves asszony haláláról számoltak be a hírportálok.

A mocsinak egyébként számos változata létezik, a közös bennük az a speciális rizsliszt fajta, amivel ezek a különböző alakú és töltelékű falatkák készülnek. Természetesen fesztiválja is van Japánban. Az év során a legközelebbi össznépi mocsievő alkalom márciusban a hinamacuri, azaz a lányok napja, amikor főleg a vörösbab krémmel töltött változatot (szukaramocsi) fogyasztják.  

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?