Gasztro hvg.hu 2015. november. 10. 16:46

Márton Napi Libafesztivál a Városligetben

Libából készült finomságokkal, újborokkal várják a felnőtteket, libasimogatóval, játszóházzal a gyerekeket a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Márton Napi Libafesztiválon november 13-15. között a Vajdahunyad Várában.

 

Mi sem természetesebb, hogy a kínálatban ott a klasszikusnak számító töltött libanyak, sült libacomb, libamell, libamáj, libamáj pástétom és ludaskása. A  libatepertő - jut belőle pogácsába is - helyben, frissen készül, és Márton napi jogosultságot szerzett a libaburger is.

MTI / Németh György

 A libák nem úszhatják meg szárazon, utcányi újborral csúsztathatjuk őket, vagy éppen házi sörökkel, a jó emésztést pedig jóféle pálinkák segítik. Desszertnek házi rétes, kürtős kalács, Márkus kenyere, avagy marcipán készítmények, sült gesztenye.

A gasztrozáshoz hagyományőrző programok, kézműves bemutatók és foglalkozások járulnak. Lesz parasztudvar libasimogatóval, találkozhatunk mutatványosokkal. Gyerekeknek játszóház és külön műsor. 

 Pénteken, azaz november 13-án a kijelölt kiállítóknál 50%-os kedvezménnyel kóstolhatóak meg a libából készült ételek és a hozzájuk illő nedűk.

A fesztiválra  a belépés ingyenes.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?