Minden év októberének második péntekjén van a tojás világnapja. A sokoldalú élelmiszer és alapanyag az International Egg Commission (Nemzetközi Tojásbizottság – ilyen is van!) jóvoltából 1999-ben kapott piros betűs dátumot a naptárban. Azóta ezen a napon több mint 30 országban tartanak rendezvényeket, hogy felhívják rá a figyelmet. Mi a protokoll helyett inkább egy receptet választottunk.
S ha már nem hivataloskodás, akkor romantikázás. Hiszen legendás cigányprímásunk, bizonyos Rigó Jancsi nagy szerelmének, feleségének, Chimay hercegnének – Clara Waldnak – a kedvencéről, a töltött tojásról van szó. Egyszerű és nagyszerű, tényleg. Kevés hozzávaló, semmi különös rafinéria, viszont egy jó vacsora. A tojás világnapján különösen, de leginkább bármikor.
A receptet a Vendéglősök és korcsmárosok 1927-es naptára alapján, az asztali örömök historikusa, Draveczky Balázs adta közre Történetek terített asztalokról és környékükről című könyvében.
Töltött tojás Chimay módra
(Furcsa módon ez a recept 3 személyre szól, akárhogy is nézzük, ez több, mint egy pár...)
"Hat darab tojást, 7 percig főzve, hideg vízbe mártva lehámozunk és hosszában kétfelé vágva, a sárgáját áttörjük. 3-4 csiperkegombát finomra összevágunk, megpirítjuk vajban, kevés hagyma, zöldpetrezselyem, só és törött bors hozzáadásával, és félreállítjuk. Kevés vajas rántást készítve feleresztjük 4-5 deci tejjel. Kissé forrni hagyjuk, hogy sűrű mártást nyerjünk, sót, kevés törött borsot, végül a tűzről levéve egy tojássárgáját adunk bele. Ezen mártásból egy kanállal az áttört tojássárgához keverünk, úgyszintén a pirított gombát, és ezzel megtöltjük a fél tojásokat. Egy kerek tűzálló edényt vagy rántottás serpenyőt kivajazunk, vékonyan adunk bele a mártásból, rárakjuk a fél töltött tojásokat, bevonjuk a kevés tejjel felhígított mártással, meghintjük finom zsemlemorzsával és reszelt sajttal, megöntözzük tejfellel és olvasztott vajjal, forró sütőben pirosra sütjük."
Hozzá pedig vacsorára biztos a híres belga Chimay sör is lecsúszna: ez a sör Chimay város legnagyobb nevezetessége. Az Abbaye Notre-Dame de Scourmont trappista apátságban főzik. Háromféle Chimay sörük (rouge, bleue és blanche) jellegzetes trappista sör, felső erjesztésű ale típusú. Ráadásul a szerzetesek még sajtkészítéssel is lefoglalják magukat.